Общество

Почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец

От Euronews България Euronews България
Sveshti Bgnes

Гергьовден е! На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-тачените светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. Едно от най-известните чудеса, извършено от Св. Георги и заради което е често изобразяван на иконите, убиващ змей, е чудото станало близо до град Вирит, днешен Бейрут.

В памет на Св. Георги (от гръцки -"земеделец") Гергьовден се почита от народа ни и като празник на земята, на земеделието и животновъдството.

На Гергьовден имен ден празнуват хората, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо и техните производни.

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини и с военен парад за първи път от три години насам. През тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия.

В празничния ден на площад „Княз Александър Първи“ в столицата ще преминат над 800 военнослужещи в 7 представителни блока. Ще бъдат представени образци на видове военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини „Freccia“ („Стрела“) от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще участват и 174 военни музиканти.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на представителните блокове. Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. 

Парадът ще бъде открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник.

Със специална програма Националният военноисторически музей ще отбележи 6 май.

По традиция в днешния ден Националният военноисторически музей ще работи с вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция, както и за изложбата „Българската армия. Началото“. 

Специалната програма за Деня на храбростта и Празник на Българската армия включва дегустация на традиционната войнишка боб чорба. От 14.30 часа за празничното настроение на всички посетители ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.