Euronews Primetime

Марина Стоименова, главен редактор на Euronews Bulgaria: Стъпихме уверено и много професионално

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ
Global_And
Марина Матева Марина Матева Водещ

Това, което ме прави най-щастлива е, че въпреки трудностите, защото всяко начало е изпълнено с трудности, аз смятам, че зрителите не разбраха през какво преминаваме. Няма да лъжа, че е било лесно, че сме били перфектни и всичко е било идеално. Но това не се видя отвън и мисля, че стъпихме много уверено и много професионално.

Това каза главният редактор на Euronews Bulgaria Марина Стоименова по повод първата ни годишнина.

Всички важни решения, които вземаме изискват много смели крачки. Изисква се смелост и увереност, за да промениш средата, да промениш начина, по който се разказват новините, начина, по който се определя това, което е важно за обществото и кой е дневният ред, допълни изпълнителният продуцент на Euronews Bulgaria Надя Ганчева.

 

Не търсим сензации и не се състезаваме с никого, защото няма смисъл да говорим за бързина в ерата на социалните мрежи. Но има смисъл да говорим за достоверност и проверена информация, защото често се случва да сме подведени от фалшиви новини или непроверена информация. Можем да се похвалим с това, че не го правим и винаги, винаги се стремим да даваме точната и вярна информация, което гради доверието, от което цялата професия има нужда, за да се върне към нормалността.

Марина Стоименова, главен редактор на Euronews Bulgaria

Силно се подценяват международните новини, които за нас са акцент. Оставяме зрителя сам да мисли и да си направи изводите от това, което гледа, а не да му бъдат натрапени от ефира. Второто нещо, което е много важно за нас е да имаме подход към зрителите – да вървим последователно, анализирайки всичко, което се случва не само у нас, но и в целия свят, допълни Надя Ганчева.

Над 100 човека работят тук денонощно и се грижат за качеството и наистина невероятните неща, които показваме на нашите зрители, читатели и слушатели, защото ние не сме просто телевизия, а имаме и дигитални платформи. И когато сложим върху вашите репортажи щампата „Ексклузивно“, то е защото наистина е такова. Заедно показваме хора, които е трудно да видиш някъде другаде, каза още Марина Стоименова.

 

В България досега сме свикнали да поставяме фокус върху ежедневните и битовите теми. Да, те са ядливи, защото хващат като заглавия. Но не мисля, че има особена добавена стойност за зрителя. Съвсем друго е като вдигнеш нивото на новините, които представяш, на събитията и на световните лидери, с които разговаряш. Това определя политиката на едно много по-високо от битовото ниво. Това ни беше целта и до голяма степен успяхме да я постигнем.

Надя Ганчева, главен продуцент на Euronews Bulgaria

Хората като, че ли доскоро не си даваха сметка защо е важно толкова дълбоко да анализираме международната ситуация, а тя е важна за нас. Крайно време е България да осъзнае, че не е малка държава, ограничена между границите си, а е част от ЕС и има влияние, и трябва да поставя своите изисквания. В Euronews това е една от основните ни мисии, заключи Марина Стоименова.

Вижте цялото интервю във видеото.