Политика

Демерджиев: Гешев е пътувал без семейството си в лимузина, която е по-бронирана от президентската (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Главният прокурор Иван Гешев е пътувал сам в бронирания автомобил на 1 май, когато на пътя София-Самоков избухна взрив пред кортежа му. Членове на семейството му не са го придружавали, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев в петък от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов.

След това в кулоарите на НС пред репортери Демерджиев допълни, че автомобилът не е джип, а бронирана лимузина. Тя е закупена навремето за нуждите на "Бюрото за защита", когато е било на подчинение на главния прокурор.

След преминаването на службата към Министерството на правосъдието, въпреки настояването на министъра това да стане за всички активи, лимузината се озовала в Националната служба за охрана и оттогава се ползва само от главния прокурор. 

До питането на Атанас Атанасов се стигна, след като директорът на националното следствие зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви в деня на покушението че „само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му, така и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път“.

Иван Гешев се е движил по обичаен маршрут за него, многократно е минавал по него и преди, каза още Демерджиев.

Щетите по бронираната кола са незначителни - дупка във фар и проникване на сачма от рикошет в него, посочи той. По думите му „автомобилът на главния прокурор е по-добре защитен, отколкото този, в който пътува президентът“. Министърът не знае дали човекът от Израел, присъствал на огледа, е експерт. Заведен е на място от следователи. Пристигнал е в България в същия ден, в който избухна бомбата. 

Сийка Милева: Демерджиев няма до материалите по разследването

"Вътрешният министър Иван Демерджиев явно знае предварително заключенията от назначените експертизи преди те да са готови. Той няма достъп до материалите от образуваното досъдебно производство". Така говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира пред "24 часа" обявеното от Демерджиев в парламента.
Според Милева "съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) право да разгласяват информация по него имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след тяхно разрешение и конкретни лица, сред които той не е".
Говорителят заявява още, че разследването се води от екип от следователи от Националната следствена служба (НСлС) под ръководство на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП). Предстои Европол и други наши партньори да подпомогнат разследването.
По мнението на Милева "ниската компетентност или политическата пропаганда не могат да оправдаят изказвания, които са в противоречие с конституцията и законите в страната".