Общество

Властите се разминават по няколко ключови въпроса около инцидента с кортежа на Гешев

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Три дни след взрива до колата на обвинител №1, разминаванията в различните официални версии за случилото се не са изяснени. Междувременно стана ясно, че Европейската полицейска служба - Европол е поискала достъп до разследването на инцидента с кортежа на главния прокурор Иван Гешев от 1 май, когато взрив избухна до автомобила му по пътя София-Самоков.

Часове след експлозията, разследващите бяха категорични в детайли за вида на взривното устройство и пътниците в кортежа. Ден по-късно, обаче, данните бяха други. Дали има заподозрян или не – по този въпрос се разминаха в рамките на часове от МВР и следствието.

„Имаме заподозрян, не мога да изпадам в подробности, обаче“, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„На този етап като представител на Националната следствена служба не мога да кажа, че има заподозрени“, посочи говорителят на Националната следствена служба Мариан Маринов.

Взривът до колата на главния прокурор избухна в близост до местността Ярема. Все още не е ясно- това редовен маршрут ли е на главния прокурор или е минал от там инцидентно - детайл, който е ключов за определяне на това има и изтичане на информация от някоя служба.

Преди преминаването на кортежа НСО има ли ангажимента да проверява шосетата по някакъв начин?... Не е задължително изискване. Винаги, когато работим, работим заедно с колегите от МВР, регионалните дирекции на МВР, колегите от ДАНС, но никога по целия маршрут не може да се провери абсолютно всичко.

ген. Тодор Коджейков, бивш началник на НСО

Спешно съвещание свика ден след взрива служебният премиер Гълъб Донев. Още преди то да започне началникът на следствието Борислав Сарафов подробно описа по същество използваното взривно устройство.

„Това, което още не знаете е, че буквално преди минути ми докладваха от експертизата, която изготви СОБТ, за вида на взривното вещество. Става въпрос за взривно вещество, което е самоделно изготвено“, коментира директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Не знам откъде е тази информация. Това е предварителна преценка. На мен не ми е известно“, каза обаче Маринов.

От първоначалната официална информация също разбрахме, че в колата на главния прокурор е пътувало неговото семейство.

Само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му, така и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път.

Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба

Ден по-късно, обаче, данните не бяха препотвърдени.

„Не искам да коментирам подробности в тази посока, не е бил сам“, каза Демерджиев, а Сарафов отказа да влиза „в лични теми“.

„Няма да влизаме в личното пространство на господин Иван Гешев“, каза и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Кой е бил в колата е от значение за това дали пътуването е служебно или лично, както и дали е изготвян маршрут от службите или лично от главния прокурор. 

„Винаги началникът на екипа създава необходимата организация като се съобразява и с охраняемото лице“, коментира ген. ген. Тодор Коджейков, бивш началник на НСО.

Разминаването между правохранителните органи, експертите си обясняват с лошата им стиковка.

„За мене е редно всички институции в България да работят еднакво добре, заедно и да могат да постигнат максимално добри резултати. Не говоря само за охраняваните от НСО, а говоря за общата сигурност“, каза Коджейков.

Версията с теч на информация от екипа на НСО, охраняващ Иван Гешев, е хипотеза, по която разследващите трябва да работят, коментира бившият шеф на службата.

„Не вярвам да стигнат до това заключение, че служител на НСО е издал маршрута на главния прокурор, защото всички служителите, които са охрана на главния прокурор, са квалифицирани с дълъг стаж и не вярвам сами да се вкарат в този капан и да се подложат на това нещо“, смята бившият началник на НСО.