Euronews Primetime

Ангел Найденов: Малко вероятно е атаката срещу Кремъл да е от украинска страна

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Дроновете, с което е извършено нападението над Кремъл не се такива, с които би могло да се извърши убийство. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime  бившият военен министър Ангел Найденов. Очевидно е, че тези дронове не могат да проникнат нито в сградите, още по-малко пък да причинят рани или пък с тях да бъде извършено убийство, коментира той.

Въпросът, на който трябва да си отговорим е защо би ѝ било на Украйна да извършва подобно нападение? Отговорите, които намерих и са носят позитив за Украйна са много по-малко, отколкото отговорите със знак минус.

Ангел Найденов, бивш министър на отбраната

Една атака, одобрена от Украйна и предприета от украински служби би могла да означава своеобразен тест, който да се направи на противовъздушната защита и отбрана на Руската федерация и по-специално на Москва. Украйна разполага с дронове с обхват до 800 км. От месеци се знае, че Москва е опасана с пояс от системи С400, които са за самолети и големи ракети, а имат и други противовъздушни защитни системи, обясни Найденов. По думите му ако се влезе в хипотезата, че това е демонстрация на възможностите на Украйна, на този акт би могло да се погледне като на символично начало на украинската контраофанзива.

Украйна обаче отрече всичко това, а в доводите, че атаката не идва от тях Найденов изтъкна, че по този начин тя би могла да изпадне в конфликт със стратегически важни свои партньори.

Франция и Германия не биха погледнали с добро око на подобна атака към президента на Русия, вярвам, че САЩ също не биха насърчили такова действие.

Ангел Найденов, бивш министър на отбраната

По думите му това би означавало и Украйна да влезе в противоречие с част от страните от Общото събрание на ООН, които я подкрепят при гласуването на различните резолюции. Такъв конфликт според бившия военен министър би могъл да стане заради Международната конвенция на ООН, която предполага специална защита на държавните глави. Ангел Найденов обясни още, че такава атака би могла да бъде и аргумент на Москва за използване на тактически ядрени оръжия, както и за масирани въздушни атаки над Украйна.

Има най-малко пет направления, по които може да се случи контраофанзивата на Украйна, коментира още Найденов. Шансовете контраофанзивата да успее са високи, защото те получиха огромна военна помощ от много западни държави, най вече от страна на САЩ, заключи той.

Цялото интервю вижте във видеото.