Свят

Кремъл шпионира Европа със сателити по покривите на руските посолства

От Euronews България Euronews България
Rusko Posolstvo BGNES Руското посолство в София е посочено в разследването „Espiomats“ като част от шпионската мрежа на Кремъл в Европа. Снимка: БГНЕС

Около 200 сателити и 17 шпионски антени са инсталирани на покривите на руските посолства в цяла Европа. Те са свързани с мрежа за шпионаж и събиране на разузнавателна информация. По десетина антени са разположени на покривите на всяко от посолствата в София, Прага, Белград, Мадрид, Лисабон и Никозия.

Това разкриха източноевропейски медии в обширно разследване под име „Espiomats“.

Става въпрос за проследяване на разговори по телефона, прехващане на съобщения, които са свързани с работата на въздухоплаването, корабоплаването, военните и полицията, съобщава БТА.

Белгийската служба за сигурност преброила 17 шпионски антени по покрива на руското посолство в Брюксел. Местни медии коментират, че това е рекорден брой. 

Това също е голямо посолство, което има повече акредитирани служители, отколкото Русия има за други страни с подобно население и диаспори. Това не е изненадващо, предвид присъствието на НАТО и Европейския съюз на наша територия“, каза белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн. Така реално той потвърди част от разкритията в разследването "Еspiomats". 

В отговор на руската агресия срещу Украйна, европейските страни изгониха общо повече от 400  дипломати, работещи под прикритие за руските разузнавателни служби. В Полша техният брой беше рекорден - 45-има служители на руските посолства и консулства там бяха принудени да напуснат страната. 

Дейностите на идентифицираните офицери и техните сътрудници служат за постигане на целите на руското разузнаване и застрашават интересите и сигурността на Полша“, съобщи в изявление Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW).