Общество

Психолог: Тормозът в училище е причината за трагедията в Сърбия

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Първоначалната информация за това, което се случи в Сърбия беше свързана с наркотици или ниска оценка, но за мен като психолог става дума за училищен тормоз. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime  психологът Иван Игов. По думите му „булинг” (от английски bullying), което е събирателен термин за много видове училищно насилие, е изводът, до който са стигнали и училищните психолози в Сърбия.

Самият профил на детето – тих, скромен, това, че се е стараел да не се забелязва много, предполага, че той може да е бил обект на такъв тормоз. Бащата, който е решил да му даде повече увереност и възможност да се прояви като мъж, го води да стреля с пистолет. Накрая той планира цялата тази акция, която е планирана не върху конкретни учители или ученици, а върху цялото училище, защото вероятно след стрелбата е искал да запали училището с коктейлите „Молотов“, които е носил в раницата си.

Иван Игов, психолог

Според Иван Игов такива случаи не са рядкост в световен мащаб, но обществото не си давам сметка за това колко опасен е тормозът в училище и трагедиите, до които може да доведе. Много от тези случаи завършват със самоубийства, каза още той. Според психолога случаят е можело да бъде предотвратен, но сигналите не са много видими за възрастните, които имат навика да подценяват чувствата на подрастващите.

27 до 30% от всички деца в България поне веднъж седмично са в ситуация на тормоз, това трупа напрежение, но много от родителите не са готови да изслушат децата си, каза още Иван Игов.

Често казваме на децата си „Щом те обижда, обиждай го и ти“ или „Щом те удря, удари го и ти“, или ги водим на стрелбището, но виждаме, че такива реакции водят до трагедии.

Иван Игов, психолог

Вече има случаи у нас на деца, които влизат в училище с пистолет, така че този въпрос не бива да се подценява, категоричен е психологът.

Цялото интервю вижте във видеото.