Euronews Primetime

Журналистът Николай Кръстев: Сърбия е вече променена, страната не помни такава трагедия

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Големият въпрос е дали институции в Белград са свършили работата си и защо никой не е забелязал знаците, че ще се случи тази трагедия. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime журналистът Николай Кръстев. По думите му Сърбия е вече променена, а в исторически план страната не се е сблъсквала с подобна трагедия.

Така е, когато се подценява диалога  в една общност, а Сърбия не помни подобно масово убийство, каза още Кръстев. Психолози в училищата в Сърбия има не навсякъде, но има много силна охрана. Той разказа, че преди два месеца, когато е бил в Белград за заснемане на филм, той и екипът му са снимали стена в квартал в близост до училище, а охранител се е появил веднага и е поискал документите им за проверка.

Случилото се е ужасяващо, но показва, че момчето е имало предварително начертан план и е знаел какво ще се случи, но травмата, която е имал даде своето. Властите носят своята отговорност за случилото се. Не може когато тримата министри – на здравеопазването, образованието и на вътрешните работи излизат на брифинг, просветният министър да каже, че Сърбия започва да прилича на държавите със западни ценности.

Николай Кръстев, журналист

По думите на Николай Кръстев друга грешка на властите в Сърбия е, че едва сега са взели определени мерки. Сърбия е третата страна в света по притежание на оръжия, тя е много комплексна държава. Милитаризацията в сръбското общество няма как да бъде подмината, това е част от националния манталитет, коментира още той.  След заседание на сръбските власти днес те са взели решение, с което отново да се премине режим на пререгистрация и преиздаване на документите за притежание на оръжие. Взето е и решение да бъдат проверени всички собственици на стрелбища, които допускат малолетни деца в обектите си, от днес входът за тях ще бъде забранен, каза още Кръстев.

Цялото интервю вижте във видеото.