Европа

Американец в почернения Белград: Избягахме от това, а сега... не знам

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Цяла нощ хора не спираха да се събират пред училището в Белград, за да запалят свещ и да оставят цветя в памет на жертвите на стрелбата, при която 13-годишно момче уби 8 деца и охранител. 

 

Ужасно е. Не знам какво може да се каже в момента. Ние сме със семействата, които са загубили своите близки. Това не трябва да се случва никога и никъде повече.

Милка Убипариб

И днес опечалени, близки и жители на Белград продължиха да прииждат пред учебното заведение, за да отдадат почит.

„Това е трагедия за цялата нация, не е трагедия само за семействата. Това е поражението на цялото ни общество“, сподели Ясмина Сикич.

 

Ние сме американци. Преместихме се тук преди четири години, създадохме семейство тук, за да избягаме от това. Минаваме с моите момчета всеки ден покрай това училище. Говорихме си дали да не ги запишем тук. Тук се чувствах в безопасност. Такива неща не се случват тук. А сега…не знам.

Антъни Харалд, жител на Белград

Седмокласникът Коста Кечманович е имал 2 пистолета, които са били собственост на баща му. В раницата му са открити и коктейли Молотов. Родителите му също са арестувани. 

 

Поднасям съболезнованията си на семействата, родителите, братята и сестрите, бабите и дядовците на убитите деца, на децата и семейството на училищния охранител. Сърбия е обединена в скръб. Момчето вече се намира в специално отделение на психиатрична клиника.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Момчето е имало скица на учебното заведение и списък с имена на деца, които са били негова потенциална мишена. Планирал е атаката си от месец. Ученикът сам е подал сигнал за стрелбата, а първите му думи са били “„Аз съм психопат, който трябва да се успокои”. При стрелбата бяха ранени учителка и 6 деца, като едно от тях остава в критично състояние. От утре Сърбия е в тридневен траур.