Европа

Хиляди се стекоха да поднесат цветя пред училището в Белград

От Euronews България Euronews България

Сърбия скърби за 9-те жертви на стрелбата в основно училище в Белград. От утре в страната е обявен тридневен траур. Пет от ранените ученици са в стабилно състояние, състоянието на едно от децата е критично, но се подобрява, а друго е с опасност за живота. През целия ден пред сградата на училището се събираха хора, които да почетат загиналите. Репортерът на Euronews Сърбия Мая Попович е на мястото на трагедията:

Мъка - това е думата, която най-добре може да опише обстановката тук пред училището в момента след ужасяващия инцидент, който се случи вчера тук. И не само тук, а и в целия квартал. Гражданите през целия ден не спират да идват тук, палят свещи, оставят цветя. Това се случва на няколко места около сградата на училището. Много от хората намират сили, за да дойдат пред самото училище и спират на около 100 м оттук и отказват да повярват какво се е случило.

Няма думи, които да могат да опишат онова което се случи и начина, по който хората изразяват своята съпричастност с онези, които са изгубили най-близките си хора и онези, които продължават да се борят за живота си. А тук идваха и учители от други учители, организирани в малки групи, за да отдадат почитта си към загиналите.

Последната информация за децата, които бяха приети в болница с наранявания, е, че четирима души – три деца и една учителка остават под медицинска грижа. Състоянието на учителката е стабилно, както и на две от ранените деца. Освен медици с тях работят и психолози, които да им помогнат да превъзмогнат травмата от случилото се вчера. Те претърпяха операция вчера, но състоянието им е стабилно. Едно от момчетата вече е в съзнание, много по-добре е от вчера, но лекарите все още не могат да кажат, че е в стабилно състояние. Други три деца са в стабилно състояние, две от тях се възстановят и прогнозите за тях са най-оптимистични. Лекарите казват, че те са много силно, възстановят се много добре и след няколко дни биха могли да си бъдат вкъщи. Момичето, прието там, обаче, в критично състояние.

Междувременно друг седмокласник изплаши съучениците си, след като извади пластмасов пистолет в училище. Според сръбски медии това се е случило в основно училище в град Обреновац тази сутрин, по време на минутата мълчание за жертвите на вчерашната трагедия. Ученикът е бил разпитан от полицията.

Подробности за последните развития по случая вижте във видеото с репортажа на главния редактор на Euronews Serbia Боян Бъркич: