България

Тихомир Безлов: Гешев е олицетворение на политизацията във фигурата на главния прокурор

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Последваха много интерпретации около атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, като една от хипотезите е, че взрива е бил насочен към прозорците на автомобила му. Това каза в студиото на Euronews Primetime експертът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Въпреки това остатъците от този взрив ми се струват твърде скромни за 3 кг. тротил, каквато информация има, каза още той. Не това обаче е фокусът, опит за атентат срещу главния прокурор в една страна е много сериозен инцидент, категоричен беше Безлов.

За съжаление това, което се случи в последните български 33 години е, че фигурата „главен прокурор“ силно се политизира. Самият г-н Гешев предизвика най-крайната форма на политизация, защото и преди това е имало. Улични протести в такива мащаби обаче бяха безпрецедентни, заяви експертът.

Има проблем с капацитета на нашите специализирани структури, чуват се много критики към тях, включително и идеи да се търси чужда експертиза, каза още Безлов. Според него е важно в такива ситуации да се проследи и чуждата реакция, а тя е, че подобен инцидент е голям проблем за една страна. За да се случи нещо със съдебната реформа ни е нужна някаква устойчивост на парламента, каквато обаче ние нямаме, каза още той.