Европа

Напрежение в Скопие: Ковачевски отказа да коментира френското предложение

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Македонският премиер Димитър Ковачевски отказа да коментира предложението на френското председателство на ЕС за разрешаване на отворените въпроси с България. Той обясни, че едва след като то бъде прието от всички страни-членки на Общността и пристигне като официално предложение в Северна Македония, ще бъде анализирано от експертите и ще има официална позиция. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ го упрекна, че крие съдържанието на предложението.
Напрежението около кандидатурата за членството на Северна Македония в Евросъюза продължава да разпалва страстите в западната ни съседка.

 

Това е само предложение, следим и ще продължаваме да следим случващото се в българския парламент и едва след като предложението бъде прието от всички 26 страни-членки на ЕС и пристигне като официално предложение в Република Северна Македония, то ще бъде анализирано от експертите и ще има официална позиция. 

Димитър Ковачевски, премиер на Северна Македония

В преговорната рамка езикът трябва да бъде записан като „чист македонски език”, добави той. За европейския интеграционен процес на Северна Македония потвърдихме позициите определени в резолюцията, приета от македонския парламент. Потвърдихме ангажимента си да спазваме и прилагаме разпоредбите на Охридския рамков договор, Преспанския договор, Договора за добросъседство с Република България и държавната стратегическа концепция за равноправно общество за всички, посочи Ковачевски.
Управляващата коалиция в Северна Македония отхвърля политиките на опозицията за блокиране на работата на парламента, а исканията за предсрочни избори са неразумни, в неподходящо време, заради кризата, заяви Ковачевски. Той събра всички коалиционни партньори на среща в правителството, за да препотвърдят политиките си за справяне с кризата и евроинтеграционните процеси на страната, както и готовността им да управляват до следващите редовни избори през 2024 г., които ще се проведат заедно с изборите за президент.  
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски заяви, че няма да приема българските искания и промяна на конституцията, по време на голям протест в Скопие с искане за предсрочни избори. Бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумението с България, категоричен беше той. И поиска вместо промяна на историята, София да се извини на Скопие.
Председателят на най-голямата албанска партия в парламента на Северна Македония - Демократичния съюз за интеграция, която е коалиционен партньор на СДСМ, Али Ахмети, заяви че според него до края на месеца ще се намери решение на спора с България и ще има епилог в полза на мира, стабилността и бъдещето.