Euronews Primetime

Журналист от РСМ: Българският проблем се използва за събаряне на правителството

От Георги Колев Георги Колев Редактор

15-хилядният митинг в Скопие беше антиправителствен. Това беше митинг за нови избори. Българският проблем се отваря като методология за събаряне на правителството.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Владо Перев, журналист от Северна Македония.

Тази методология винаги е била употребявана през последните 100 г. Коагато искате да свалите някой от власт или да го вкарате в затвора само лепвате етикета, че е българин или българофил и започва неговото падане.

На митинга се казаха две неща – че българите трябва да дойдат, да паднат на колене, да целунат ръка на премиера ни и да поискат прошка за фашистките си злосторства, които са извършили в Македония. И второ – докато е Мицкоски на власт във ВМРО-ДПНЕ, той никога няма да позволи българите да влязат в македонската конституция.

Македония живее с илюзията, че Великите сили притискат България да подпише договор под обидни за България условия. Аз почти не вярвам, че ще се стигне до някакво решение, каза Перев.

Той допълни, че до този момент македонското правителство няма никаква официална позиция по френското предложение. Те чакат България и ЕС да си изяснят позициите и тогава ще кажат позиция. Има две неща - че за езика и идентичността не се преговаря. Което заблуждава народа, защото въпросът не е дали езикът съществува, а от кога. Македонският език съществува от 2 август 1944 г., когато Македония не е държава, а е република в състав на федерация. И ако някой днес в Македония иска да каже, че Кирил и Методий, Климент Охридски, цар Самуил, Гоце Делчев и др. са говорили македонски език какъвто е днес – това е нещо, което не може да бъде прието от българската политика, каза журналистът.