Свят

В Тунис иззеха книги, изобразяващи президента като Франкенщайн

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В Тунис има разнопосочни мнения за това, което някои определят като завръщане на цензурата в северноафриканската страна.

Последният пример - цензуриране на книга, критикуваща, президента Каис Саид.

Преди няколко дни служители по сигурността са иззели всички екземпляри на "Тунизийският Франкенщайн", която е илюстрирана с карикатура на държавния глава. Затварят и щанда на издателството с аргумента "притежание на неразрешена книга".

Книгата, изобразяваща тунизийския президент като Франкенщайн, се редактира. Ще я представим на комисията за четене на панаира на книгата. До два-три дни ще бъде по рафтовете.

Хабиб Зогби, директор на издателство Dar El-Kitab

Изземането на книгите и затварянето на щанда, който отново работи, се случва по-малко от час след като президентът Каис Саид

откриване панаира с пламенен призив "да освободим мисълта".

Цензурирането на книга и затварянето на щанд на международен панаир не е много популярно! Можеше да се реши по друг начин, затова от солидарност тунизийските издатели решиха вчера да затворят щанда си.

Мортадха Хамза

Авторът Камел Риахи представя творбата си като "политическа" книга, която предизвиква Франкенщайн, олицетворен от Каис Саид. Според Риахи президентът е избран като е играл с гнева и недоволството на хората, разочаровани от системата, действаща след революцията от 2011 г..