Култура

Юлияна Дончева и проф. Любомир Стойков: Чрез стила си трябва да отправяме точните послания

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Трябва да сме признателни на работата и оценката на Академията на проф. Стойков, защото има много реализирани хора в България, но стилът им не е достатъчен, за да се впишат в критериите за тази награда. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria журналистът Юлияна Дончева. Тъй като аз съм печелила в категория "Бизнес дама", ще споделя мисълта, че винаги трябва да се обличаш така, сякаш по пътя от вкъщи ще срещнеш най-големия си враг, категорична беше тя.

Аз смятам, че всеки трябва да следва индивидуалния си почерк. Трябва много добре да отговаряш на средата и хората, с които общуваш, трябва да следваш актуалните тенденции, но само тези, които подхождат на твоята визия. Аз например винаги неприятно съм се изненадвала от дамите, които влизат в Народното събрание със сандалки през лятото и с боси крака. Има някакви граници, които не трябва да бъдат нарушавани. Смятам, че има табута, които не трябва да бъдат докосвани. Някак си хората не могат да отделят визията от качествата на един човек. Ако не спазваш правилата на модата ти не ги спазваш и в живота.

Юлияна Дончева - журналист

Все по-трудно става във времето на социалните мрежи и инфлуенсъри, популярните личности сами да успяват да се грижат за твоята външност. Онези личности, които лично допринасят за даден стил са малко, каза председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков.

Слоган на тазгодишните награди беше, че не е важно да бъдеш в крак с модата, а модата да бъде в крак с теб. Райна Кабаиванска например или Лили Иванова, Илияна Раева, Григор Димитров, Ники Сотиров, това са хора, които ползват услугите на фризьори, гримьори, стилисти, но имат собствен стил и концепция. Външността е послание. Тя е култура, не е суета. Защо трябва да се следва модата, без значение какъв си, това означава, че ти имаш потенциала да наложиш вкус и стил, каквито ти подхождат най-много, но и които изпращат точните послания.

проф. Любомир Стойков - председател на Академията за мода

Тереза Мей и Ангела Меркел спечелиха от това, че не следват като модни икони Vogue, Elle и т.н., а следват своя личен стил, както например и Маргърет Тачър, каза още той. 

Ние досега сме отличавали политици като г-жа Дончева, но, ако трябва да посоча едно име, което е еталон за всички времена, това е Цар Симеон Сакскобургготски, каза още проф. Любомир Стойков.

Цялото интервю вижте във видеото.