В темпото на Кари

Полина Хаджиянкова, спортен психолог: Родителите да окуражават усилията на детето, а не резултата | В темпото на Кари, 29.04.2023

От Карин Околие Карин Околие Водещ

„Развитието на един спортист е сложен процес, който изисква много усилия, както на треньорите, така разбира се и на родителите. На първо място е хубаво родителите все пак да си останат родители, а не да влизат в ролята на треньори, което според моите наблюдения се случва доста често. Хубаво е да се осигури една среда на безусловна подкрепа от родителите и да се има предвид, че детето трябва да бъде собственик на своето участие в спорта. Нищо не трябва да бъде насила – можем да ги подкрепяме, мотивираме, но по никакъв начин да не им налагаме нашето мнение и желания.“

Това каза в „Темпото на Кари“ спортната психоложка Полина Хаджиянкова.

По нейните думи родителите следва да научат децата си да уважат правилата, треньорите, противниците, съдиите и оттам нататък да им дадат свободата да тренират, спортуват за тяхно удоволствие.

„Основното е удоволствието на спорта да бъде на децата, не ваше“, добави тя.

Като че ли голямата комерсиализация и глобализация на спорта в последните години допринесе за това да има много амбициозни родители. Има една дума – автономност, която е изключително важа. Трябва да направим всичко възможно, така че детето да кара автобуса, а ние да бъдем просто пътници, които му помагат да намира верния път.

„Би било изключително кратко пътуване, ако ние сме на шофьорското място, а не нашите деца“, коментира още психоложката.

Не трябва постиженията на детето в спорта да повлияват на отношенията в семейството, подчерта Хаджиянкова.

„Децата трябва да са свободни да правят опити и грешки. От нас като треньори и родители зависи дали и двата случая можем да им помогнем това да бъде полезно за тях в бъдеще. В крайна сметка, от загубите се учи най-много“, отбеляза експертът.

Според нея е важно да се окуражават усилията и старанието, а не резултата.

„По-важно е как се изразяваме, какви думи използваме и начина, по който комуникираме с децата, а не толкова какво точно казваме“, посочи още Хаджиянкова.

Целия разговор вижте във видеото.