Култура

Живот на 15 см от земята – Марта Петкова за пътя към съвършенството

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Живот на 15 см от земята, живот прекаран в търсене на съвършенството. Това е пътят на една балерина.

Това е целият ми живот, тук дадох всичките си усмивки, всичките си щастливи моменти, както и най-тежките. Много сълзи съм проляла. Това изкуство е съвършено, никога не достигаш ти съвършенството, но пък това те кара да искаш още и още.

Марта Петкова - прима балерина на Софийската опера и балет

Като малка обаче Марта Петкова не мечтае да стане балерина. Веднъж разпалена обаче любовта ѝ към танца остава за цял живот.

Аз имах съвсем различно детство, моето семейство ме насочи към това изкуство и към този момент никога не бях гледала балет и не бях ходила на представления. Първата ми среща с балетното изкуство беше в балетното училище и мога да кажа, че постепенно заобичах това изкуство, не е било моята мечта.

Марта Петкова - прима балерина на Софийската опера и балет

Работа и само работа, това е тайната на успеха ни. Най-силна се чувства в балетните си палци и казва, че това е най-удобната обувка. Примата не отрича, че танцът носи и болка, но твърди, че лекува.
Палците на Марта Петкова стъпват на много международни сцени, сред които Болшой театър и Марински театър. Покоряват балетните сцени в Палермо, Неапол, Магдебург, Абу Даби и Дубай.

Има един момент точно преди да излезеш на сцената, когато си в безтегловност мога да кажа и ще излъжа, ако ви кажа, че не се вълнувам или, че тръпката не е преминала, защото преди всеки спектакъл има силно вълнение, с времето почваш да се справяш с него, но изчезне ли то, извезва всичко. Когато залата притихне, това са такива емоции, които с думи ми е трудно да опиша.

Марта Петкова - прима балерина на Софийската опера и балет

Примабалерина е титла. Не е отговорност, а удоволствие, споделя тя.

Целия репортаж вижте във видеото.