Euronews Сега

Датски музей пази украински съкровища от войната

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Nasledstvo Ukraine

Докато войната продължава, датски музей пази част от културното наследство на Украйна. Включва повече от 1000 артефакта, които са били взети под наем преди войната. 

Експозицията разглежда епохата на викингите, когато редица скандинавци са тръгнали на изток през украински и руски реки.

 

Разбира се, основната им грижа беше какво ще се случи с колекциите. Страхуваха се, че ще бъдат бомбардирани или че ще ги загубят – дали чрез системно ограбване, или случайно след окупация. Тук са изложени и предмети от историческия музей в Чернигов, който беше тежко бомбардиран и беше използван като основен път за руските войски, които нахлуха от Беларус в края на февруари. Той беше обграден от руските сили още от началото на войната. И доколкото разбирам, в момента около 70 процента от града е разрушен.  Музеят се превърна и в подслон за жени и деца. В даден момент загубихме контакт с музея, надяваме се да успеем да го възстановим.

Мадс Келер Холст, директор на музея Moesgaard

Украинският президент Володимир Зеленски обвинява Русия, че системно разрушава украинската култура и историческо наследство. 

В Украйна се намират седем обекта от световното наследство на ЮНЕСКО, включително известната катедрала „Света София“ в Киев, и други в Лвов, Одеса и Харков. И четирите града бяха подложени на артилерийски атаки и бомбардировки от нахлуващи руски сили. 

По данни на ЮНЕСКО близо 140 културни обекта са били унищожени, включително повече от 60 религиозни и повече от десет музея.