Общество

Задържаха 14-годишен младеж в Несебър заради убийство в Слънчев бряг

От Euronews България Euronews България

Момче на 14 години от Несебър е задържано за убийството на мъж, чието тяло е открито край Слънчев бряг. То има видими наранявания в областта на главата. Сигналът за намерения мъж е получен вчера.

Убитият е 49-годишният Игор Николовски, преминал границата ни през януари тази година, за да работи в Банско. Пристигнал в Слънчев бряг преди дни с племенника си, от когото и е обявен за изчезнал. Пред разследващите задържаният 14-годишен Михаил, който е с висящо досъдебно производство за грабежи, разказал, че се запознал с жертвата си на улицата.

Придвижили са се до мястото, където е извършено престъплението, като жертвата е умъртвена чрез удари с кол, буквално в главата.

комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР Бургас

„Посочил е, че е бил поканен от македонския гражданин да правят секс, отишли са в съответната горичка, но в последствие се е отказал от тази уговорка. При което пострадалият го е дръпнал и той в своя защита го е ударил по главата с кола няколко пъти и си е отишъл. Спестява информацията, че му е взел парите“, казва Иван Кирков, наблюдаващ прокурор Окръжна прокуратура Бургас.

Полицията работи и по мотив за убийство заради грабеж. Телефонът на жертвата не е открит, липсват и 1800 лева.

Установено е, че с част от тях е изкупен залог в заложна къща. С останалата част извършителят си е купил вещи за себе си.

комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР Бургас

Непълнолетният е задържан за 72 часа, привлечен е в качеството му на обвиняем. Заради възрастта си обаче той няма да изтърпи наказанието, предвидено в закона - от 10 до 20 г затвор.

„Предвид редукцията на чл. 63 обаче максималното предвидено в този случай е до 5 години лишаване от свобода“, коментира наблюдаващ прокурор Кирков.

Прокуратурата обмисля преквалифициране на обвинението в убийство с користна цел, което ще увеличи ефективното наказание.