Политика

Президентът: Ако не се състави правителство, парламентът бързо ще приключи

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев отново не обяви кога ще връчи първия управленски проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС, но предупреди, че времевият прозорец за работа на 49-ото Народното събрание може да се затвори бързо, ако не се състави кабинет.

Държавният глава подчерта, че всички очакват от парламента да произвежда закони, а не скандали, визирайки последните две заседания, на които депутатите се обиждат и разиграват грозни сцени, вместо да работят по правилника си.

„Зависи от партиите. Аз очаквам да има диалог, да има склонност за компромиси и да има устойчивост на този процес. От тях зависи, Конституцията не поставя максимални срокове, но не може да се разтяга до безкрай. После пак ще има приказки, ама той иска да управлява еднолично“, посочи президентът относно „рулетката“ с трите проучвателни мандата.

„Тяхна е отговорността да търсят решение. Аз съответно съм предоставил това време. Решенията са пряко обвързани с работата на парламента. Това е изключително важно, защото и парламентът има да върши работа. Решенията, освен че трябва да извадят България от кризата, трябва да бъдат основани на някакви ясни споделени цели, приоритети и принципи", каза Радев пред журналисти.

Според него „този начин на работа, който виждаме в момента, обрича на риск и бюджета, и законите по Плана за възстановяване и устойчивост и членството ни в Шенген“.