Политика

Президентът мълчи за първия мандат, чака партиите "да проявят зрялост"

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев отново призова партиите да постигнат съгласие за формиране на правителство и бързото приемане на бюджета и законите, свързани с Шенген.

„Това Народно събрание не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони, за разлика от предишното, дори да няма правителство. Затова свиках консултациите с парламентарните партии веднага след конституирането на Народно събрание, за да стане ясня тяхната готовност да поемат отговорност за съставяне на правителство, за приемане на бюджет и на приоритетните закони. И най-вече да имаме повече яснота за времевата рамка, необходима за тези процеси“, коментира държавният глава от София Тех Парк, където се провежда церемонията по присъединяване на България към Европейския алианс за батерии, организирана от Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Европейският алианс за батерии (European Battery Alliance – EBA).

Искам да благодаря на партиите за тяхната диалогичност и откровеност по време на тези консултации, и изразената позиция от множеството от тях, че ако следваме стандартите на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, те няма да имат време нито за бюджета, нито за законите, а и ще опропастим постигнатия дипломатически пробив за приемането ни в Шенген още тази година.

По думите на Радев, „за да можем да наваксаме и да приемем поне най-важните закони и решения, парламентът има нужда от време“, но въпреки това той не отговори категорично дали ще забави връчването на първия мандат.

„Силно се надявам, че този парламент ще постави на първо място интересите на българските граждани и европейската интеграция на страната“, каза той и допълни:

„Въпросът за първия мандат е важен. Но много по-важно е държавническото отношение на партиите към политическите проблеми в момента. И то тези дни. Накъде ще тръгнат тези дни. Това ще бъде индикатор.“

Президентът отбеляза, че партиите вече проявяват повече диалогичност и търсене на общите пресечни точки и приоритети в името на България.

„Да, важно е времето на връчване на мандата. Но по-важна е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи още тези дни. Всеки ден е ценен“, подчерта той.

„Внесеният от служебното правителство бюджет е тест за компетентността, политическата зрялост и държавническо отношение на всички партии с амбиции за власт. Те много скоро ще проличат“, каза още Радев.