Euronews Сега

Судан е пред хуманитарна катастрофа без вода, храна и гориво

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Судан сраженията продължават въпреки 72-часовото примирие. Суданската армия и паравоенните „Сили за бърза подкрепа“ продължават сраженията по улиците. Най-малко една жена загина при бомбардировка на къщата ѝ в Омдурман, близо до столицата Хартум. Тези, които не могат да избягат или искат да останат, се борят за основни продукти. Запасите от гориво също са на привършване.

Хората са безпомощни, редят се на опашки за хляб, редят се за бензин. Няма гориво, няма хляб или вода. Няма сигурност, хората са болни, а ранените не могат да получат лечение. Няма транспортни средства.

Фатх ал-Рахман, жител на Омдурман

Надяваме се, че решението ще бъде мирно и политическо. В района на Бахри все още се водят боеве, хората не могат да намерят вода и пият от реката. Трябва да се помогне на хората.

Файсал Мохамед, жител на Омдурман

Освен броя на убитите и ранените, причинени от конфликта в Судан, ръководителят на Световната здравна организация заяви, че очаква още много смъртни случаи заради епидемии, липса на достъп до храна и вода и прекъсване на основните здравни услуги, включително имунизацията.

СЗО разполага със запаси от основни лекарства, банки с кръв, консумативи за хирургия и травматологични грижи, които чакат да бъдат доставени. Но за да направим всичко това, се нуждаем от безопасен достъп. Както винаги, най-доброто лекарство в тази ситуация е мирът.

Тедрос Гебрейесус генерален директор на СЗО

Няколко държави продължават операциите по евакуация. Германия спаси над 700 души, сред които около 200 германци. Останалите са граждани на 30 държави.

Канада ще изпрати в Судан около 200 войници, за да координират евакуационната операция. В страната има общо около 1800 канадски граждани

Обединеното кралство е издирило над 500 граждани, но над 4000 все още остават в страната.

Германски политици обвиниха Великобритания, че е забавила опитите на други държави да евакуират гражданите си от Судан, след като британски войници пристигнали в северноафриканската страна през уикенда без предварително разрешение от нейните въоръжени сили. Това разгневило суданската армия и тя забранила достъпа до летище северно от столицата Хартум

Досега в конфликта са загинали най-малко 512 души, а повече от 4000 са били ранени. Преди сблъсъците ООН изчисли, че една трета от населението на Судан или около 16 милиона души се нуждае от помощ, като тази цифра вероятно ще се увеличи.

Сраженията потопиха Судан в хаос, тласкайки и без това силно зависимата от помощи африканска държава към ръба на колапса.