Euronews Primetime

Сънародниците ни от Судан: Беше страшно, взехме само документите си и тръгнахме

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Евакуираните българи от Судан пристигнаха на летище София. До момента само трима са успели да се приберат, очакват се още наши сънародници да пристигнат следващите дни.

Бягството на Николета Елбалула започва още в деня на първото нападение, когато се сблъсква армията и паравоенното звено – Сили за бърза подкрепа.

Събудихме се още първия ден с шума на кaртечници и танкове. Там където ние живеем е най-зле.

Николета Елбалула

Николета тръгва със съпруга си  Абдел Хасона. Първо преминават през военна база на територията на Судан. След което ги прехвърлят в Йордания. От там  хващат полет за Берлин. Последното пътуване е между Германия и България. Само че Николета и Абдел са без своите деца.

Аз оставих децата си, имам три деца. Единият ми син дори не можа да се прибере. Той беше на ваканция и се връщаше точно в деня на атаката.

Николета Елбалула

По последни данни близките на Николета скоро трябва да се приберат в България. Но спомените от кошмарната първа вечер остават.

Да се влезе вкъщи беше трудно, защото нямаше ток, нямаше бензин. Слава Богу взех си чантата. Аз тръгнах както ме виждате, както бях с домашни дрехи. Ние тръгнахме с нашата кола, но няма никъде петрол. Добре, че този в колата стигна.

Николета Елбалула

Марияна Илиева е третият прибрал се с днешния полет. Отива към Сандански, където ще я закара нейния племенник Асен. Разказва, че мъжът й, който е лекар, насила я е накарал да тръгне към спасението. А той остава там, за да се грижи за пострадалите.

Знам, че е много зле. Много познати ни звъняха за кръв. Комуникациите са ужасни. Знам, че хора, които бяха убити на пътя, нямаше кой да ги прибере два дни.

Марияна Илиева

Марияна разказва, че лабораторията на болницата, в която работи нейния съпруг е била разбита,цялата техника е унищожена , а касата ограбена. От Силите за бърза подкрепа на генерал Даголо. Ситуацията за цивилните в столицата на Судан е толкова тежка, че неин близък е давал храна през стената на свой съсед, за да не бъде убит, ако излезе навън.

Той даже няколко дни нямаше храна и колега професор му даваше храна през стената. Късмет, че са били две съседни къщи.

Марияна Илиева

Целия репортаж вижте във видеото.