Ела в...

Ела! на летище София - част 6

От Живко Константинов Живко Константинов Водещ

Ще има ли нов терминал на Летище София и кога?

До 2030 година ще имаме напълно работещ нов терминал 3. Така че сега се подготвяме и развиваме Терминал 2. През следващите две години ще работим за разработване и подобряване му. Ще инвестиране в терминал 2, за да осигурим по-добро преживяване на нашите пътници в търговската зона и в зоната на изходите за качване. Ние се фокусираме върху цялостното преживяване на пътниците. 56:30 Това ще бъде приоритет на Sof-connect и ние работим по него. 56:38 - 56:46 - Паралелно работим върху новата концепция за терминал 3, който ще бъде в пълна експлоатация до 2030 г, казва Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „Соф Кънект“.

Ще има ли ремонт на Терминал 1?

Планът ни за Терминал 1 е в края на 2023 година и началото на 2024-та да преместим целия трафик от Терминал 1 към Терминал 2. Така че целият търговски трафик ще се управлява от Терминал 2 до 2024-та, допълва Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „Соф Кънект“.

Ще има ли директни полети от Летище София до САЩ и кога?

Това е въпрос, на който авиокомпанията трябва да отговори. Защото в крайна сметка, като летищен оператор, това, което правим, е да предоставяме на авиокомпаниите, на нашите пътници най-доброто обслужване и също така помагаме на авиокомпаниите и нашата българска дестинация да популяризират и увеличават повече маршрути и повече дестинации. И ние работим много усърдно с нашите авиокомпании, с нашата местна организация, всички заинтересовани страни, всички специалисти в сектора, ние работим заедно, за да се случи това. Добрата новина е, че имаме огромен брой реални пътници от София до Съединените щати, особено до Ню Йорк и Чикаго. Така че, има възможност. Има потенциал да се получи този маршрут. Сега работим с авиокомпаниите и за да го осъществим, има няколко стъпки. На първо място, трябва да бъдем одобрени от Федералната авиационна администрация или от Администрацията за гражданска авиация, тъй като Съединените щати трябва да одобрят нашето летище. Ние получихме одобрение миналата седмица, преминахме теста и те официално одобриха нашето летище да започне нова въздушна операция за полет от София до САЩ. Това са първите стъпки за получаване на одобрение от Федералната авиационна администрация и сега работим заедно с една авиокомпания. Така че те трябва да обявят новия маршрут. Трябва да започнат да продават билетите и т.н. Ние сме оптимисти и нека видим ще имаме ли този полет това лято, допълва Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „Соф Кънект“.

Наш приоритет, на първо място са безопасността и сигурността. Ще инвестираме в летищното поле и всички трасетата наоколо. Също така, паралелно ще инвестираме например в паркинга на Терминал 2, който не е в много добро състояние. Също така подготвяме проекта и за изграждането на нова система за багаж, както и увеличение на капацитета на зоната за регистрация, за да можем да доведем целия трафик от Терминал 1 до Терминал 2. Това лято ще отворим и нов безмитен магазин. Това ще бъде магазин от най-съвременен вид, през който ще преминават пътниците. Ще осигурим и нова зона за храни и напитки. Ще имаме изцяло обновена търговска зона с магазини, ресторанти, храни и напитки, а също и нова зона в изходите за качване. 2022-ра е решаваща година за Sof-connect, за да подготвим нашия терминал за целия трафик, който се надяваме да се върне отново на високите нива през 2024-2025 година, обяснява Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „Соф Кънект.