Общество

Еколог: Изследване показа отложени вещества от пластмаса във всички тела

От Марина Матева Марина Матева Водещ

В критичен стадии на замърсяване на планетата сме, но съм оптимист, че има връщане. Сега е моментът да действаме.

Това каза за Euronews Bulgaria Денита Заричинова от сдружение „За земята“.

Преди години направихме изследване в няколко европейски държави, включително и България. Известни личности се включиха и дадоха проби дали има вещества, които се отделят когато се ползва пластмаса за еднократна употреба. Във всички тела имаше такива вещества. Трябва да вземаме решения, които повлияват на навиците ни и на индустрията, която произвежда този пластмасов ад.

От една страна България изостава доста от разделното събиране на отпадъците. От друга страна виждам България с голямо предимство, че не всичко е опаковано както в други страни. Имаме все още големите пазари, където може да се пазарува насипно. Не сме построили и големи инсинератори, които трябва постоянно да се пълнят с боклук. С малко усилия и политическа воля можем да бъдем добър пример.

Добрият пример е община Свиленград, които дават резултати за намаляването на отпадъците. Друг добър пример е община Габрово, която добре се справя с отпадъците си и непрекъснато информира гражданите си. Те са и една от малкото общини с инсталация за разделно събиране на битовите отпадъци в кафяв контейнер.

Трябва да мислим много над рециклирането - за повторната употреба, за използването на продуктите многократно, за магазини, в които да отидеш със собствен съд.

Вижте цялото интервю във видеото.