Общество

Борислав Малинов: В България събираме повече, но рециклираме по-малко отпадъци спрямо средното в ЕС

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Когато говорим за рециклиране първо тези отпадъци трябва да ги съберем и чак тогава да ги оползотворим. По отношение на събирането България се представя много добре – над средното за ЕС, тъй като ние събираме различни видове отпадъци. Това са строителни, черни и цветни метали, автомобили, електроника, масла, гуми, батерии и акумулатори и тепърва би трябвало да започне и текстил.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ Борислав Малинов – председател на Българска асоциация по рециклиране.

Вече когато става въпрос за втория етап за оползотворяването на отпадъците, а именно рециклирането, което е един елемент от оползотворяването, по последни данни в България рециклираме 8% от отпадъците си, докато средното за ЕС е 40%. Нямаме достатъчни рециклиращи мощности в България.

„Трябва да има заводи за преработка на битови отпадъци. На второ място пък рециклираме много добре цветни метали. Има вече и производствени мощности, които ще рециклират текстил, този отпадък е около 4% от нашия отпадък и ако се приеме наредба за рециклиране на текстила автоматично ще отидем на 12% рециклиране на отпадъка ни в България“, коментира още Малинов.

По думите му в България процесът по рециклирането е решен с разделното събиране на битовия отпадък навън и действително в последните години е намалял депонираният твърд отпадък с 20%, но има какво да се желае още.

„В София например битовите отпадъци се извозват до завод Яна, там се изсушават и се произвежда енергия. Но за съжаление софийския завод не дава достатъчно качество на този RDF и например циментовите заводи, които горят RDF, не могат да го използват. Първата стъпка е, че трябва да се подобри RDF качеството на тези отпадъци и да се направи завод, който да може да ги използва. Целта е да се изхвърлят все по-малко отпадъци, тъй като те дават и въздействие и на околната среда, а и мястото на едно сметище е ограничено“, отбеляза Малинов.

Той е на мнение, че България стои на много високо законово ниво. „Ние сме приели всички европейски директиви за рециклирането на отпадъци у нас“, подчерта експертът.

„Болшинството от текстила в България се изгаря в печките и много силно замърсява въздуха, а може да се рециклира“, посочи Малинов.

„Случва се на практика в България кръговата икономика. Не можем да минем без нея. Не се случва с тези темпове в които всички очакват, защото това оскъпява продукта, но тя е факт и все по-малко продукти се изхвърлят“, коментира още той.

Целия разговор вижте във видеото.