Европа

Нови правила в ЕС целят 37% по-малко отпадъци до 2040 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Рециклирайте и използвайте повторно, за да намалите консумацията на суровини. ЕК предложи нови правила за намаляване на отпадъците от опаковки. Гонят се две цели: намаляване на тези отпадъци с 5% до 2030 г. в сравнение с 2018 г. и начини за рециклиране на всички опаковки.

За пример, когато поръчате артикули от сайтове за електронна търговия, вашата опаковка не трябва да има повече от 40% свободно пространство. Това е начинът, по който искаме да се борим с ненужните опаковки.

Виргиниюс Синкявичюс, еврокомисар по околната среда

Някои опаковки дори ще бъдат забранени като фолиа за еднократна употреба за плодове и зеленчуци или миниатюрни бутилки за шампоан в хотелите. Планът бе приветстван от привържениците на т.нар. кръгова икономика.

За пръв път съкращаваме целевите показатели за различни видове опаковки. Това е много специфично. Може да са транспортни опаковки, домашни опаковки, бутилки за напитки, вино. Всички тези категории опаковки ще бъдат рециклирани за повторна употреба.Това е безпрецедентно в световен мащаб и включва също така програма за връщане на депозити за стъклени съдове.

Клариса Моравски, изпълнителен директор на Reloop

За новите пластмасови опаковки ще се определя задължителна норма на рециклирано съдържание. Предложенията се смятат за стъпка в правилната посока, включително от сектора за рециклиране. Страни членки като Италия се опасяват, че техните компании ще бъдат засегнати от разпоредбите, свързани с повторната употреба.

В Европа само 12-13% от материалите, използвани в индустрията, идват от рециклиране. Така че имаме много голям марж за подобряване на кръговрата на материалите, използвани от производствата надолу по веригата, за да произвеждат продуктите, които потребителите използват всеки ден.

Емануел Катракис, Европейска конфедерация на рециклиращите индустрии

Предложенията трябва да доведат до общо намаляване на отпадъците от близо 37% в ЕС до 2040 г. в сравнение с вариант без промени в законодателството. Гражданите също са призовани да се включат, тъй като всеки един европеец генерира 177 кг. отпадъци всяка година.