Икономика

Земеделският министър: Забраната на вноса от Украйна няма да повиши цените на храните

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Не се очаква поскъпване на стоки като олиото, хлябът и брашното след като решението на служебното правителство за временна забрана на вноса на храни от Украйна.

В това увери министърът на земеделието Явор Гечев.

Мярката влиза в сила от утре и ще продължи до 30 юни, а в забранителния списък са общо четири зърнени култури. Според него, продукцията у нас е достатъчна за нуждите на вътрешния пазар.

 

Всички производители на хляб са се запасили с пшеница още преди 7-8 месеца. Няма никакъв риск по отношение на пазара на българския производител. Няма условията за такива. Дори всички преработватели да преработват само български слънчоглед до новата жътва, то дори не можем да изхарчим всичките количества.

Явор Гечев – служебен министър на земеделието

Не такова е мнението на бившия финансов министър Асен Василев, който вижда в действията на служебния кабинет лобизъм в полза на зърнопроизводителите.

 

На едни 100 човека зърнопроизводители, за да се запази тяхното богатство, целият български народ ще плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно и по-скъпо олио. Тези хора искаха свободен пазар миналата година. В момента също има свободен пазар. Нека си реализират продукцията на свободния пазар. Получават субсидии, тези субсидии нека да си ги ползват.

Асен Василев – съпредседател на Продължаваме промяната

“Ако развалим за 3 млрд. българска продукция, дали няма да е по-лошо. Защото всички механизми в икономиката са скачени съдове. Министерството на земеделието не искам да бъде поставено в ситуация, в която да пази интересите само на преработвателите, или само на земеделските производители, или само на потребителите”, каза Гечев.

Според евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, спасителният пакет компенсации за нерализирана продукция, е повече от необходим.

 

Тук е много важно да не хитруваме пред ЕК, открито и честно да кажем, че браншът в България е голям, заети са достатъчно хора вътре, и не можем да обърнем гръб на техните проблеми, и трябва да потърсим компенсации за тези, които не могат да си реализират продукцията, заради това че има много по-евтина алтернатива на пазара.

Андрей Новаков – евродепутат от ЕНП

Във вторник ще стане ясно какъв ще е окончателният пакет от продукти, които ще бъдат временно забранени за внос от Украйна.

„Ние искаме ако има условията да пуснем такава продукция, едностранно от държавата да можем да отворим бариерата. Т.е. ние не искаме просто забрани, искаме механизъм. Предложили сме сухото мляко, медът който е съществен проблем, и още два три продукта, в които България намира аномалии“, каза още Гечев.

В списъка за временна забрана към този момент са включени царевица, пшеница, рапица и слънчоглед.