Европа

ЕК отпуска 100 млн. евро за земеделците в пет страни, ако паднат забраните за внос на зърно

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

ЕС подготвя компенсации на стойност 100 милиона евро за фермерите в пет държави, граничещи с Украйна и България. Еврокомисията заяви, че ще предприеме спешни "превантивни мерки" за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата, след като България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия внесоха съвместна жалба в края на март. Приемането на пакета обаче се обвързва със свалянето на забраната за внос на украинското зърно от страна на тези държави.

От Еврокомисията са представили предложенията си за втория транш финансова помощ за засегнатите фермери и облекчаване на транзита на украинско зърно по коридорите на солидарността.  

Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис е поискал България, Унгария, Полша и Словакия да оттеглят своите индивидуални забрани за внос. Комисията може да одобри обща забрана за вноса на украинско зърно и маслодайни семена за петте засегнати страни до 5 юни.

 

Еврокомисарят представи пакета за подкрепа, който Комисията предоставя на петте държави, състоящ се от 100 милиона евро от кризисния резерв на Европейската комисия и пакет за регулиране на вноса от Украйна. В него се предвижда задействане на извънредни защитни механизми, което означава спиране на вноса до 5 юни на следните продукти - пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапица. Еврокомисарят отбеляза, че тази мярка може да бъде предприета в рамките на 48 часа, след като държавите, които са предприели едностранни мерки, ги оттеглят.

Петре Дая, министър на земеделието на Румъния

Зърнените култури ще могат да влизат от Украйна в петте страни, само ако са предназначени за износ за други членове на Блока или за останалата част от света.

Румъния също обмисля мерки, подобни на тези, които Унгария предприе по отношение на украинските продукти, съобщи министър-председателят Николае Чука.

 

Румъния може да взема решения заедно с Еврокомисията и вие много ясно видяхте, че дори Полша, която обяви набор от мерки, се върна към тях. Трябва да имаме предвид в нашата страна, годишно получаваме и разпределяме 3 милиарда евро от Еврокомисията, пряка подкрепа около 2 милиарда евро за земеделските производители и един милиард и нещо за инвестиции.

Николае Чука, министър-председател на Румъния

Еврокомисията, която контролира търговската политика на 27-те страни членки на ЕС, планира да разследва дали са необходими мерки и за други чувствителни продукти. Въпреки че извънредните мерки могат да влязат в сила в рамките на няколко дни, разследванията на ЕС обикновено траят шест месеца.