Европа

С нов еврорегламент бизнесът ще доказва, че не убива гори

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският съюз прави голяма крачка напред в борбата срещу унищожаването на околната среда. Европейският парламент гласува в подкрепа на гаранции, че продуктите, продавани в ЕС, не допринасят за обезлесяването.

След няколко месеца компаниите ще трябва да докажат, че това, което продават, не идва от изсечени гори или е допринесло за загубата на горски площи по света от 2021 г насам.

Списъкът на засегнатите продукти включва палмово масло, кафе, соя и дървен материал.

 

Всяка година губим около 10 милиона хектара гори по целия свят и този инструмент ще спре това, поне нашата част от обезлесяването. Сега рафтовете ни са пълни с шоколад, кафе, соеви продукти, които допринасят значително за унищожаването на горите - около 10% от тези 10 милиона хектара годишно. Всички продукти, които се произвеждат върху обезлесени площи след 31 декември 2020 г, вече няма да бъдат разрешени на вътрешния европейски пазар. Смятам, че това е голяма стъпка в борбата с измененията на климата, както и със загубата на глобално биоразнообразие.

Кристоф Хансен – евродепутат от ЕНП, Люксембург

Компаниите ще трябва да информират европейските власти, например с координати на мястото за добив, с което чрез сателитни изображения на района да се оцени дали е имало обезлесяване. Ако нарушат правилата, фирмите ще бъдат глобявани.

Критици твърдят, че мерките ще оскъпят продуктите, но Зелените контрират, че това ще бъде само в началото.

Това, което се опитваме да прокараме, е преминаване от един модел икономика към друг – от икономика, в която унищожаваме планетата, условията на живот за определени хора, към икономика, в която уважаваме природата и зачитаме хората. Цената ще се усети от потребителите в началото, но за кратко време това ще промени начина, по който е структурирана икономиката. Тогава платената цена няма да е толкова висока за хората.

Мари Тусен – евродепутат от групата Зелени/ЕСА, Франция

Регламентът, одобрен с голямо мнозинство евродепутатите в Страсбург, предвижда също зачитане на правата на коренното население в производствените процеси. Той ще трябва да бъде одобрен и от Съвета на Европейския съюз. След това компаниите и търговците ще разполагат с 18 месеца за адаптация.