Култура

„На изток от Виена“: Музикално пътешествие с Дворжак, Кодай, Стравински и Сметана

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Трима гениални творци, с три уникални инструмента, излизат заедно на сцената на зала „България“ този вторник. Музикалното пътешествие е под надслов „На изток от Виена“. Този концерт ще е още по-специален за следващия ми гост, защото с него той ще отбележи 20 г. от своята кариера извън страната.

„Има изключително интимна, елитна програма на концерта „На изток от Виена“, на която хората наистина ще се насладят. Започваме със Золтан Кодай и дуото виолончело и цигулка с Иван Пенчев, с когото се познаваме много отдавна и сме свирили заедно. С изключително вдъхновените очаквам да свирим заедно с него. Продължаваме със Стравински – италианска сюита за виолончело и пиано, която ще изсвирим с голямо удоволствие заедно с Надежда Цанова. Накрая ще завършим с триото на Бедржих Сметана, който естествено познаваме от „Продадена невеста“.

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ музикантът Александър Сомов, който е част от концерта „На изток от Виена“.

„Всъщност 2019-2020 г. исках да празнувам моята 20-годишнина на сцената извън страната, но тогава пандемията ми попречи. Но сега дойде този момент“, посочи музикантът.

„Някои неща в музиката могат да се предадат, това казвам и на студентите, но други просто трябва да се усетят. Това, което ние преподаваме като професионалисти е човек да представи таланта си по най-добрия начин“, каза още той.

По неговите думи школата в България за музиканти е била много добра, а и все още е. „Имаме много млади таланти и сега. Аз започнах да свиря на 5 години. Имах шанс да работя тук с най-добрите преподаватели и бих искал да изкажа голямата си благодарност към Стефан Руневски – моя преподавател 12 години в училище. За съжаление голяма част от най-добрите ни музиканти после се изнесоха в чужбина“, добави Сомов.

„Концертът ни се казва „На изток от Виена“, защото всички музиканти са на изток от Виена, и хората ще разберат още защо по време на концерта“, отбеляза музикантът.

Целия разговор вижте във видеото.