АвтоФест

АвтоФест, 21.04.2023: Dacia Jogger Hybrid, водородният Hyundai Nexo и Moto Expo 2023

От Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ

Една от най-достъпните коли стана хибрид – тестваме Dacia Jogger. Успяхме да покараме и водородния Hyundai Nexo.

Dacia Jogger е най-голямата Dacia, произвеждана някога, според мнозина и най-добрата, а сега става първата в историята на румънския производител с хибридно задвижване. Dacia лансира своя семеен автомобил, предлагащ се и със 7 места преди по-малко от година, а ние разбира се ви го представихме в предаването. За този кратък период Jogger се превърна във втория най-популярен автомобил сред частните клиенти в C-сегмента, ако не броим SUV моделите. Да видим какво крие под предния си капак избраният за автомобил на годината в България за 2023 г. бюджетник.

Тази иновативна хибридна система е позната от компанията-майка Renault. Любопитен факт е, че тя е разработена от своя създател Никола Фремо на конструктор Lego. Идеята е да е компактна, лека, достъпна и най-вече ефективна. Според Фремо електромоторът трябва да се разглежда като основният двигател, който ще стартира автомобила. С цел да поддържа нещата семпли той си представя радикално решение: да лиши автомобила от съединител и дори синхронизатори на скоростната кутия. Има технология, която прави това възможно – многорежимната скоростна кутия, която се използва в моторните спортове.

 

И така стигаме до настоящия хибриден организъм в Jogger. Той е съставен от четирицилиндров 1,6-литров бензинов атмосферен двигател, осигуряващ 90 к.с. и 148 Нм., електромотор с 50 к.с. и 205 Нм и стартер-генератор с високо напрежение. Общите силови ресурси на трите източника с максимум от 140 к.с. и 205 Нм се управляват от автоматична електрическа скоростна кутия с четири предавки, свързани с двигателя с вътрешно горене, две предавки, свързани с електрическия мотор и режим В, засилващ рекуперацията. Липсата на съединител се компенсира от стартер-генератора, който се грижи за плавното превключване на предавките. Споменатата скромна 230-волтова батерия с 1.2 кВтч капацитет е разположена на мястото на резервната гума в багажника и се зарежда при движение по инерция и спиране или от бензиновия мотор. Тоест това е т.нар. самозареждащ се хибрид.

В динамично отношение това е най-добрият Jogger. Спринтът до 100 км/ч отнема 9.8 сек., а доускорението от 80 до 120 км/ч - 8.7 сек. Тоест, електромоторът осигурява еластичност на движението.

От Dacia казват, че с Jogger Hybrid в града може да постигнете 80% изцяло електрическо задвижване и с до 40% икономия на гориво в градски цикъл в сравнение с двигател с вътрешно горене. Румънците обещават комбиниран разход от 4.8, които по пътищата в Португалия се убедихме, че са напълно постижими. Разбира се, на магистрала ще е друго.

Точната стартова цена е 50 490 лв. с ДДС. Това прави Jogger най-достъпният хибриден 7-местен автомобил на българския пазар. Но дали клиентите на Dacia се интересуват от електрификацията и са готови да плащат значително по-скъпо за нея?

 

Представяне на Hyundai Nexo и репортаж от Moto Expo 2023, вижте във видеото.