Euronews Уикенд

Полша предлага приемането на седми санкционен пакет срещу Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 115806

Полското правителство призова срещу Русия да бъдат въведени нови санкции. Те трябва да засилят упражнявания върху нея икономически натиск и да я принудят да сложи край на нахлуването ѝ в Украйна.

 

Седми пакет със санкции трябва да бъде одобрен възможно най-скоро, за да продължим да оказваме натиск, заяви говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина. Искането идва преди срещата в понеделник в Люксембург на външните министри на страните от Евросъюза. Полша разполага с подкрепата на техните балтийски партньори и се надява, че и останалите европейски страни ще се съгласят срещу Русия да бъдат въведени по-строги санкции. Трябва да координираме действията си на европейско ниво, добавиха от външо министерство. В седми пакет може напълно да бъде спрян европейския технологичен износ за Русия. Освен това ЕС трябва да "предприеме по-сериозни действия срещу руската пропаганда и канали за дезинформация", подчерта полският представител. 

27-те страни членки на ЕС приеха шестия санкционен пакет срещу Русия в началото на този месец. Той включва петролно ембарго, забрана на руски медии в Европа и изключване на най-голямата банка в Русия, "Сбербанк", от системата за международни разплащания СУИФТ.