Европа

Гражданите на Северно Косово избират кметове в неделя

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В неделя в северната част на Косово ще се проведат местни избори в общо 4 общини - Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан. Очаква се обаче избирателната активност да бъде ниска, тъй като основната косовска сръбска партия заяви, че ще бойкотира вота. Малка анкета на Euronews Сърбия потвърждава тази прогноза.

Премиерът на страната заяви, че изборите са особено важни, за да функционират нормално демократичните институции. Въпреки това и той предвиди ниска активност и призова за гласуване.

Не е възможно да продължаваме да отлагаме изборите, правим го от 10 декември миналата година. Не можем да толерираме вакуум в институциите.

Албин Курти, премиер на Косово

Този вакуум се създаде, когато сърбите излязоха от институциите, управляващи четирите общини в знак на протест срещу уволнението на полицай, който не изпълнил решението на правителството в Прищина за смяната на сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Косовският изборен закон не предвижда минимална избирателна активност, но партията Сръбска листа поставя под въпрос легитимността на институции, избрани от шепа избиратели.