Политика

Зеленски обяви, че Киев подготвя нови военни части за фронта

От Euronews България Euronews България

Украйна е отблъснала повече от 50 атаки за едно денонощие и е свалила най-малко 4 дрона, изстреляни от Русия. Армията на Киев отбелязва, че руската офанзива е насочена около Авдеевка, Маринка и Шахтарск.

Военното министерство в Москва съобщи за сражения в западните части на Бахмут, а лидерът на "Вагнер" - Евгений Пригожин изрази опасения за възможна контраофанзива от Украйна. Същевременно от Киев обявиха, че руските сили са постигнали известен напредък в града.

На този фон президентът Володимир Зеленски коментира, че страната подготвя още военни, които да бъдат изпратени на бойното поле.

Непрекъснато и внимателно анализираме хода на бойните действия, най-горещите и опасните райони. Фронтовата линия е приоритет номер 1. Подготвяме активно нови бригади и военни части за фронта.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

В следващите месеци от Съединените щати ще обучат близо 250 украински военни за работа с танковете Abrams, които ще бъдат предоставени на Киев. Тренировките ще се проведат на полигон в Германия и се очаква да продължат 10 седмици.