Добро Утро, Европа

Анализатори: Кабинетът „Петков“ няма да падне в сряда

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 112109

Кабинетът "Петков" няма да падне в сряда. Това заявиха в студиото на Евронюз България политологът Георги Проданов и социологът Кольо Колев. Според експертите тази политическа криза, ако се развие, не предполага бързо решение и отново ще се отзовем в патова ситуация. Те коментираха и поведението на държавния глава в последните дни.

 

Надявам се вотът на недоверие да бъде неуспешен, макар и това да е може би 1% от цялата ситуация. Мисля си, че в момента всички ще стигнат до рационалния извод, че не трябва да ходим на нови избори и се надявам да оцелее този парламент. А дали ще оцелее самото правителство и в какъв формат – това ще бъде функция на разума, който ще проявят. Защото в момента всички са влезли в една клопка на морално говорене и от нея не виждам рационален изход. Някой трябва да спре да говори кой е лош, как се прави и как не се прави, а да се види какви задачи има да върши този парламент, отвъд това правителство и да се концентрират нещата в тази посока.

Георги Проданов, политолог

Ако вотът бъде приет, няма алтернатива на предсрочните избори. Според мен няма и алтернатива на създаването на стабилен кабинет – дори след предсрочни избори. Не мога да не се съглася с г-н Проданов, че изглежда пълно безумие хвърлянето на страната в една политическа криза, още повече политическа криза, от която не се вижда възможен изход.

Кольо Колев, социолог