Euronews Уикенд

Президентът и премиерът в задочен спор за РСМ и коалицията

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 091648

Президентът и премиерът в словесен сблъсък. Румен Радев отново разкритикува Кирил Петков, а противоречията идват по линия Северна Македония. 

 

Френското предложение за вдигане на ветото за Северна Македония даде нов повод на държавния глава да разкритикува премиера... през медиите.  

 

Не може министър-председателят да внася нещо в парламента, без да заяви позиция - той не е куриер, а премиер.

Румен Радев - президент

В интервю за Дарик радио премиерът Кирил Петков отговори, че се е запознал с предложението на Макрон ден по-късно, тъй като то не е било изпратено до него, а до Народното събрание. 

 

Еднолично не може и няма да каже да се вдигне ветото, всичко е в ръцете на парламента... 

Кирил Петков – министър-председател

Според  държавния глава обаче така премиерът прехвърля всичко към депутатите, без да заяви ясна позиция. А според премиера - с това действие е показал, че не води политика за Северна Македония, различна от тази на парламента. 

А самият парламент в България, Радев определи като, „тържище, на което от едната страна се пазаруват депутати, а от друга се договаря връщане на стария модел“. 

 

Още от древни времена търговията е не само с парични средства. Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива в българския народ и политическата класа.

Румен Радев - президент

Аз мисля, че той доста се е объркал по тази тема. Но ако той се осъзнае, ще види следното: преди 1 година, когато задкулисието влезе през прокуратурата в президентската институция, площадът се напълни и хората го подкрепиха. Вчера същите тези хора подкрепиха нашето желание да изчистим задкулисието в управляващата коалиция.

Кирил Петков – министър-председател

Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия.

Румен Радев - президент

Премиерът Кирил Петков обясни още, че ще продължи да говори с депутати, за да "обясни историческата им роля" и че след решението на депутата Кирил Симеонов да се отцепи от групата на ИТН, е по-оптимистичен за резултата на вота на недоверие в сряда. Президентът Румен Радев пък не отговори дали вече стяга нов служебен кабинет.