Общество

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам: Как посрещат празника в община Руен

От Euronews България Euronews България

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам от днес. Големият празник продължава три дни, като във всички джамии в страната денят започва с празнична молитва или така нареченият „Байрам намаз”. Ден преди Шекер Байрам или наричан още баклава Байрам, нашите кореспонденти посетиха мюсюлманско семейство, което завариха в трескава подготовка за празничния ден.

В Община Руен, на празника не се работи, жените вече са изчистили дома и са подготвили основите за баклавите. Защото Рамазан без баклава, не е Рамазан.

Задължително трябва да има баклава и други сладкиши.

Рабие Хасан

Празникът започва още по залез слънце и продължава четири дни. А началото дават мъжете с посещение в джамията, където се изпълнява свещената молитва Рамазан намаз.

Този Байрам символизира радостта, която ние получаваме от своя създадел, от своя Господ, след този един месец постене ние си получаваме наградата. И символизира радост и единство на мюсюлманите. И то не само на нас, но и на всички хора.

Орхан Мехмед, имам на община Руен

Празникът слага края на свещения за всички мюсюлмани месец Рамазан, по време на който вярващите изпълняват строго въздържане от ядене, пиене, пушене и удоволствия. За вярващите това е месец на равносметката.

„Ние през месеца Рамазан ние не само гладуваме, не само жадуваме, а обучаваме и своя дух примерно. И се въздържаме не само от ядене и пиене, но и от лъжи, но и от клевети, но и си въздържаме очите да не гледат примерно, където не трябва, така да го кажа. Един писател казва – Рамазанът започва когато свършва Рамазана. Значи не само един месец трябва да си така, а цяла година“, казва още Орхан Мехмед.

А същинската част на празника е отдаването на чест, искане на прошка и изразяване на респект към по-възрастните.

„И на двата големи празника на мюсюлманите основата е, че е семеен празник и голямо внимание се обръща на това да бъдат заедно всичките членове на семейството, да се празнува заедно този празник“, обяснява Хасан Абдурахим.

Денят преминава в посещение на по-младите семейства при по-възрастните, навсякъде където обаче масите са богато отрупани със сладкиши.

А най-запазената през годините традиция е тази в приготвянето на баклави и саралии. Традиция със стари рецепти предавани от поколения жени, която се предава и до днес на по-младите.

Тайната на хубавата баклава е в бавното приготвяне на точените кори, чистотата на маслото и майсторлъка. А после идва печенето, което се прави на бавен огън.

Тази година Рамазан Байрам е малко след другите големи религиозни празници – Великден и еврейския Пасха. Пожелание към своите съграждани и сънародници отправи и имамът в община Руен.

„Честитя Рамазан Байрама на моите съграждани в Руен и изобщо в цяла България и да бъде повод за по-надеждна, мирна ситуация в целия свят и да бъде честит, да е щастлив за всички“, каза Орхан Мехмед.

Вижте още във видеото.