Свят

Десетки загинаха след блъсканица в Йемен

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Тежък инцидент в Йемен. Десетки загинаха, а стотици са ранени при меле в училище в столицата Сана. В сряда вечер местни са се събрали в сградата, за да получат финансови помощи за празника Рамазан в размер на пет хиляди йеменски риала или девет щатски долара.

На кадри от събитието се вижда как присъстващите започват да се скупчват и да се бутат, докато ситуацията не стане неконтролируема. Според очевидци, цитирани от Асошиейтед прес, въоръжени хуси стреляли във въздуха в опит да овладеят тълпата. Това предизвикало паника и хората започнали да се блъскат. 13 от ранените се намират в критично състояние.

 

Веднага след инцидента здравните власти предприеха необходимите действия и мобилизираха всички медицински екипи, лекари, медицински сестри и специалисти. Тези, които се нуждаеха от операция, бяха изпратени в операционната зала.

д-р Таха ал-Мотавакел, здравен министър

Арестувани са двамата бизнесмени, които са организирали раздаването на помощи. От вътрешното министерство заявиха, че е започнало разследване. От 2015 г. столицата Сана се контролира от бунтовниците – хуси, а международно признатото правителство на Йемен се намира в град Аден.