Европа

Ковачевски: Македонският език и идентичност не се обсъждат

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9402920 (1) Македонският премиер Димитър Ковачевски. Снимка: БГНЕС

Македонският премиер Димитър Ковачевски е категоричен, че македонският език и идентичност няма да се обсъждат.
Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че ако всички искания на България бъдат включени в преговорната рамка за Европейския съюз по-добре Скопие да не влиза в блока. В интервю за "Канал 5" той заяви, че "това значи, че ние или ще бъдем асимилирани, тоест ще се българизираме, или никога няма да бъдем част от ЕС. Това за мен е класически нокаут за македонската дипломация", смята Мицкоски.
В същото време македонският премиер Димитър Ковачевски съобщи, че към момента не са получили френско предложение, което да е хармонизирано на ниво всички страни-членки на Европейския съюз. Ако страните членки, включително България, се споразумеят за предложение относно разширяването на следващата среща на върха, то ще им бъде изпратено и ще го разгледат, обясни той.

 

Северна Македония има много ясни позиции, т.е. че македонският език и идентичност не се обсъждат и че Преговорната рамка е многостранен документ, който ще трябва да бъде одобрен от всички държави-членки и ще позволи приключване на всички отворени въпроси в процеса на присъединяване към ЕС. Решението трябва да бъде цялостно и да гарантира, че с него няма да има други изисквания относно по-нататъшния напредък на РСМ в евроинтеграцията.

Димитър Ковачевски, премиер на Северна Македония

Северна Македония оценява усилията на европредседателството и френския президент Еманюел Макрон, който в навечерието на срещата има инициатива за намиране на решение.
До Външната комисия на българското Народно събрание са изпратени 3 документа, касаещи френското предложение за вдигане на ветото за начало на преговори на Северна Македония и Евросъюза.
В първият документ се съдържа преговорната рамка и в него се отделя специално внимание на защитата на малцинствата и общностите, борбата с дискриминацията и речта на омразата.
Управляващата коалиция в Северна Македония се събира в неделя, като по думите на премиера Димитър Ковачевски целта е да бъде направен анализ на това, което правителството е взело като решения за справяне с кризата и икономическите мерки за запазване на стандарта на гражданите.