Политика

Радев за РСМ: Кабинетът не изработи българско предложение, а сега внася френско

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9478700 Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС

Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френско. При това прехвърля цялата отговорност върху народното събрание без да заяви позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер.

Това каза президентът Румен Радев за предложение на френското председателство, свързано с ветото за Република Северна Македония, което е постъпило в Комисията по външна политика в Народното събрание.

 

Радев заяви, че неговата позиция е ясна и, че тя е от КСНС, неговите обръщение към НС и българските граждани.

Според държавния глава предложенията на френското председателство определено са стъпки в правилната посока, но остават да бъдат изяснени редица въпроси преди да се вдигне ветото.
„Искането за включването на българите в Конституцията на РСМ трябва да стане задължително преди началото на преговорите. Но не по-малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, както и за възстановяване на разрушените паметници и знаци на българщината в тези земи, и за опазване на българското културно и историческо наследство, изкореняване на езика на омразата, реабилитация на всички жертвите само защото са се наричали българи“, каза още Радев. Президентът изрази очакване българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси.

„Трябва да си политик със стаж за да се научиш да не виждаш това, което всички занаят. Именно тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа”, коментира още президентът.

„Вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура. Изборите – също. Борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря и тук трябва да сме изключително ясни, че много от хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим, са извън парламента”, каза още Радев.