Политика

Евродепутати със закон ще пазят човешките права от изкуствения интелект

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Идеята на законодателството е да рамкира начина, по който ще функционира изкуственият интелект. От технологична гледна точка, той носи много ползи. От етична гледна точка, понякога може да бъде проблематичен, защото тук се поставя въпросът дали и до каква степен ще замени човешката дейност и колко работни места могат да бъдат заплашени. Но най-вече, ние трябва да сме сигурни, че използването му няма да навреди на хората и няма да наруши техни основни права.“

Това каза за Euronews Bulgaria българският евродепутат Петър Витанов, който заедно с още 11 свои колеги работи по създаването на европейско законодателство, регулиращо използването на изкуствен интелект.

 

Година и половина работим по регламентирането на използването на изкуствения интелект. Просто сега алармираха от Институт „Бъдеще за живот“ – няколкостотин интелектуалци, които установиха, че ИИ може да бъде проблематичен. Както дава много предимства, така крие и съществени рискове.

„Вследствие на това писмо ние отправихме един апел, в който настояваме за общо регламентиране на начина, по който ще функционира ИИ“, каза Витанов относно апела към президента на САЩ Джо Байдън и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, отправен с цел свикване на Среща на върха по темата.

Очакваме законът да бъде гласуван в комисия през месец май, а през юни да мине на първо четене в парламента, смята евродепутатът.

 

Този закон е основан на риска. Има практики, които са забранени – такива, които представляват съществен риск за здравето и живота на индивидите.

„Тези, които сме по-вляво, се опитваме да поставим в центъра човека и неговите права. Например, забраняваме лицевото разпознаване в реално време, защото то противоречи на основни човешки права като правото на анонимност, правото на сдружаване. Или идентифициране чрез биометрика на емоциите ви“, обясни евродепутатът от Партията на европейските социалисти.

 

Цялото интервю вижте във видеото.