Свят

Войната в Украйна: Евакуацията в Мариупол се възобновява, докато руските удари убиват още цивилни в източната част на страната

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Ukraine Russia 22121626688908 Евакуация на цивилни от Мариупол. Снимка: AP

В сряда бяха предприети нови опити за евакуация на цивилни граждани от Мариупол, ден след като повече от 100 души пристигнаха в контролираната от Украйна територия и в относителна безопасност.

 

Евакуираните от Мариупол: "Не можете да си представите колко е страшно

Десетки цивилни, евакуирани от бомбардирания стоманодобивен завод в Мариупол, разказват за дни и нощи, изпълнени с ужас и отчаяние от постоянния обстрел, след като са достигнали относително безопасна територия под контрола на Украйна.

Късно във вторник президентът Зеленски потвърди, че 156 цивилни, евакуирани от града, са пристигнали в Запорожие, контролиран от Украйна град на 230 км северозападно от Мариупол.

Един от евакуираните разказа, че всяка вечер е лягал да спи в завода, страхувайки се да не се събуди.

"Не можете да си представите колко е страшно, когато седиш в бомбоубежището, във влажно и мокро мазе, а то подскача и се тресе", каза 54-годишната Елина Цибулченко при пристигането си в Запорожие в конвой от автобуси и линейки.

Тя каза, че ако убежището бъде поразено от бомба, подобна на тези, които са оставили огромни кратери, които е видяла в двата случая, когато е излизала навън, "всички ние ще свършим".

Евакуираните, някои от които се разплакаха, се отправиха от автобусите към палатка, предлагаща някои от удобствата, които дълго време им бяха отказвани през седмиците под земята, включително топла храна, памперси и връзка с външния свят.

Майките хранеха малките си деца. Някои от евакуираните разглеждаха стелажите с дарени дрехи, включително ново бельо.

"Толкова сме благодарни на всички, които ни помогнаха. Имаше момент, в който бяхме изгубили надежда, мислехме, че всички са ни забравили", каза друга от евакуираните, Анна Зайцева, държейки шестмесечното си бебе Святослав.

Оснат Лубрани, хуманитарният координатор на ООН за Украйна, заяви, че благодарение на евакуацията през уикенда повече от 100 души, сред които жени, възрастни хора и 17 деца, най-малкото от които на шест месеца, са успели да излязат от бункерите под стоманодобивния завод "Азовстал" и "да видят дневна светлина след два месеца".

Тя добави, че около 30 души, които са излезли от завода, са предпочели да не напускат Мариупол, като са заявили, че са "ужасени" от пълното разрушение и първо са искали да разберат дали близките им са все още живи.

Украински командири съобщиха, че във вторник руските сили, подкрепени от танкове, са започнали да щурмуват обширния завод, който включва лабиринт от тунели и бункери, разположени на площ от 11 кв. км.

Не е ясно колко украински бойци все още се намират вътре, но през последните седмици руснаците определиха техния брой на около 2000 души, а за 500 души се съобщава, че са ранени.

APTOPIX Russia Ukraine War 22122744008644 (1) Ситуацията в Украйна. Снимка: AP

Командир от украинския полк "Азов" призова за спешна помощ за евакуация на цивилните, които все още са вътре в завода, и за извеждането им на безопасно място.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за допълнителна почивка от сраженията по подобие на договореното между Украйна и Русия през последните дни, за да се позволи на цивилните да напуснат завода "Азовстал".

В сряда колона от автобуси напусна Мариупол в нов опит на Украйна, ООН и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) да евакуират цивилни от Мариупол, съобщи областният управител.

 

"Това е един голям масов гроб" - преброени са загиналите при въздушния удар по Мариуполския театър

Няколкостотин души са загинали при руския въздушен удар по театъра в Мариупол през март, сочат данните от разследване на АП.

Въз основа на разкази на оцелели, спасители и хора, запознати с убежището, Асошиейтед прес изчислява, че при атаката са загинали 600 души - почти два пъти повече от данните, посочени от градските власти.

Ukraine Mariupol Theater Airstrike 22123617517627 Театърът в Мариупол след въздушния удар. Снимка: AP

"Всички хора са все още под развалините, защото те са все още там - никой не ги е изкопал", казва Оксана Сьомина, която е оцеляла след нападението. "Това е един голям масов гроб."

Ударът по театъра на 16 март е най-смъртоносната единична атака срещу цивилни граждани във войната в Украйна до момента.

Много мъже, жени и деца са се укривали в сградата, която е служила като основно бомбоубежище в града, когато руските ракети са паднали.

 

"Десетки цивилни са убити и ранени" при нападенията в Източна Украйна

 Украинските власти съобщават, че десетки цивилни са били убити и ранени при последните нападения в източната част на страната.

Областният управител на Донецк Павло Кириленко заяви, че 21 цивилни са убити, а други 27 са ранени при руските атаки във вторник.

В изявление в приложение за съобщения рано в сряда той заяви, че това е най-големия брой цивилни жертви в региона от 8 април насам, когато при руска ракетна атака срещу железопътна гара в град Краматорск загинаха най-малко 59 души.

В съседната Луганска област губернаторът Серхий Хайдай заяви, че най-малко двама цивилни са загинали при руски обстрел през последните 24 часа, а други двама са били ранени.

Руските военни засилиха атаките в Източна Украйна като част от офанзивата си в региона. (АП)