Европа

Путин плаши Европа, че ще загуби над 400 млрд. евро заради санкциите

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Putin Путин произнесе реч на икономическия форум в Санкт Петербург.

Руският президент Владимир Путин се похвали, че европейските санкции, наложени на страната му, не са сринали руската икономика. Той произнесе реч на икономическия форум в Санкт Петербург.

 

Според Путин Евросъюзът е загубил политическия си суверенитет. Според него инфлацията в някои страни от еврозоната е надхвърлила 20%. По думите му ЕС може да загуби над 400 милиарда долара заради наложените санкции срещу Русия. Те са вредни за тези, които ги налагат, добави той.

 

Европейският съюз е загубил политическия си суверенитет и бюрократичните му елити трябва да се движат, следвайки това, което им е наредено от техните началници, което вреди на собствения им народ, на собствената им икономика и бизнес.

Владимир Путин, президент на Русия

След това Путин за пореден път повтори, че военната намеса на Москва в Украйна не е основната причина за световните икономически проблеми. Причината е и ще остане западната политика.

 

Русия и нашите действия за освобождаване на Донбас нямат нищо общо с това. Повишаването на цените, инфлацията, проблемите с продоволствената сигурност, горивата, бензина и енергийния сектор като цяло са резултат от системни грешки на сегашната американска администрация и брюкселската бюрокрация.

Владимир Путин, президент на Русия

Опасенията, че американската валута ще поскъпне до 200 рубли за 1 долар, е форма на информационна война, заяви Путин, допълвайки, че Кремъл е стабилизирал банковата система на страната и е вложил достатъчно ликвидност в икономиката. Доверието в световните валути е подкопано от Запада, каза още руският държавен глава.
Русия не е виновна за покачването на цените на световния пазар на зърно, според руския президент, а дефицитът на торове може да тласне нагоре цените на храните.
Путин отново заяви, че ще постигне целите си в Украйна без колебание.