Европа

ЕП настоява за незабавното освобождаване на Алексей Навални и журналиста Еван Гершкович

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

За незабавното освобождаване на руския опозиционер Алексей Навални и журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович призова председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Днес московски съд ще разгледа жалба на Гершкович рещу задържането му по обвинение в шпионаж, заради което го грози присъда от 20 години затвор. Западът осъди присъдата срещу друг бивш журналист и опозиционер - Владимир Кара-Мурза - който ще трябва да излежи 25 години в колония. 

Според вдовицата на отровения бивш руски шпионин - Александър Литвиненко - присъдата на критика на Кремъл Владимир Кара-Мурза е акт на "отмъщение". Опозиционерът беше осъден на 25 години затвор в колония със строг режим за държавна измяна и други обвинения, свързани с критики към войната в Украйна. 



Владимир Кара-Мурза застана зад закона "Магнитски" и започна тази борба срещу престъпността, срещу корупцията в Русия много отдавна. Това послание, това, което направиха с него, може да уплаши хората. Но това не означава, че ще им попречи да разберат какво точно се случва. Не осъзнават, че скоро, много скоро, а може и да отнеме известно време, надявам се не много, но все повече хора ще разберат, че да живееш при този режим е просто смърт. Това е смърт за всички тях, за хората вътре в Русия.

Марина Литвиненко, вдовица на бившия руски шпионин Александър Литвиненко

Присъдата на Кара-Мурза е най-дългата, която опозиционер е получавал досега. И поредният случай на арест на критик на Путин или принуда да напусне страната. 
Междувременно председателката на Европейския парламент Роберта Мецола призова за незабавното освобождаване на руския опозиционер Алексей Навални, както и на журналиста от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович. 

Това е модел, на който сме свидетели отново и отново в Русия. Състоянието на хвърления в затвора опозиционен политик и лауреат на наградата "Сахаров" Алексей Навални продължава да буди дълбока загриженост, като журналистите съобщават, че то е критично. От името на Европейския парламент, позволете ми още веднъж да призова за незабавното му и безусловно освобождаване. Всичко това се случва, докато незаконната инвазия на Русия в Украйна продължава. 

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Екипът на Навални не изключи опозиционерът да е бил отровен отново или разболян умишлено.