Свят

Русия арестува журналист на „Уолстрийт джърнъл“, подозира го в шпионаж

От Euronews България Euronews България

Федералната служба за сигурност на Русия арестува американски журналист от вестник "Уолстрийт джърнъл" по подозрения в шпионаж, предаде Асошиейтед прес. За първи път от Студената война насам кореспондент на САЩ е зад решетките заради подобни обвинения.

Иван Гершкович е задържан в Екатеринбург при предполагаем опит да получи класифицирана информация. Според твърденията на ФСБ той „е действал по заповед на САЩ, за да събере информация за дейността на едно от предприятията на руския военнопромишлен комплекс, която представлява държавна тайна“.

От „Уолстрийт джърнъл“ категорично отхвърлиха обвиненията и настояха за незабавното освобождаване на Гершкович. Като кореспондент на "Уолстрийт джърнъл" в Москва той отговаря за Русия, Украйна и други бивши съветски републики.

"Солидарни сме с Иван и неговото семейство", заявиха от редакцията на вестника. 

Федералната служба за сигурност отбелязва, че репортерът има акредитация от руското външно министерство да работи като журналист. Според говорителката на руското МВнР обаче той използва журналистическите си пълномощия като прикритие за "дейности, които нямат нищо общо с журналистиката".

Последната му статия от Москва, публикувана по-рано тази седмица, е била посветена на икономическия спад на Русия на фона на западните санкции, наложени след руската инвазия в Украйна миналата година.

Ако бъде осъден, журналистът може да получи до 20 г. затвор.

Според профила му във фейсбук, преди да започне работа за „Уолстрийт джърнъл“, той е бил журналист в опозиционния The Moscow times.

Арестът на Гершкович беше предшестван от случая от декември 2022 г., когато американската баскетболна звезда Бритни Грийнър беше освободена след 10 месеца зад решетките в замяна на руския търговец на оръжия Виктор Бут.

Друг американец, Пол Уилън, мениджър по корпоративна сигурност от Мичиган, е в затвор в Русия от декември 2018 г. по обвинения в шпионаж, които според семейството му и правителството на САЩ са неоснователни, припомня AП.