Свят

Русия освободи Бритни Грайнър, а САЩ пуснаха търговеца на оръжия Виктор Бут

От Euronews България Euronews България

Русия освободи американската баскетболна звезда Бритни Грайнър при драматична размяна на затворници на високо ниво със САЩ, които пускат известния руски търговец на оръжие Виктор Бут.

Грайнър е двукратна олимпийска златна медалистка ... нейното 10-месечно лишаване от свобода по обвинения в притежаване на наркотици привлече безпрецедентно внимание към действията на Москва.

Размяната дойде в момент на повишено напрежение около войната в Украйна. Свободата на Грайнър бе основна цел на президента Джо Байдън, но се случи на висока цена.

Тя е в безопасност, качена е на самолет, прибира се вкъщи след месеци на несправедливо задържане в Русия, държана при непоносими условия. Бритни скоро ще се върне в обятията на любимите си хора, където трябваше да е през цялото време.

Джо Байдън – президент на САЩ

Бритни Грайнър беше разменена за Виктор Бут. 55-годишният високопрофилен затворник е обвинен в снабдяване с оръжия на Ал Кайда, талибаните и бунтовниците в Руанда.

Той беше арестуван в Тайланд през 2008 г и осъден в Ню Йорк три години по-късно по редица обвинения, включително заговор за убийството на американски граждани.