Европа

Открили в германските превратаджии арбалети, пушки и боеприпаси

От Euronews България Euronews България
APTOPIX Germany Far Right 22341424766685 Снимка: AP

54-ма са вече заподозрените в осуетения опит за преврат в Германия и се очаква броят им да нарасне още. Това съобщи ръководителят на немската федерална полиция Холгер Мюнх пред тв канала ARD.

Мащабна полицейска операция в цяла Германия арестува 25-има крайнодесни екстремисти, заподозрени в организацията на опит за въоръжен държавен преврат.

При обиските полицията е открила оборудване – арбалети, пушки и боеприпаси, както и планове за изграждане на „командване за защита на родината“ и доказателствен материал за набиране на съмишленици, съобщи още Мюнх.

„Имаме опасна смесица от хора, които следват ирационални убеждения. Някои с много пари, други – притежатели на оръжия и планове за извършване на нападения и разширяване на структурите си“, обобщи полицейският ръководител.

Вътрешният министър на Тюрингия Георг Майер посочи крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), която е представена в парламента на провинцията, че се е превърнала в свързващо звено за десните екстремисти и разпространява „фантазии за сваляне на държавата“. Според прокуратурата сред задържаните е и бивш депутат от партията – вчера бе цитирано името на Биргит Малсак-Винкеман.

„Хората са уплашени, а AfD се възползва от това, предлагайки прости решения“, каза Майер, който е от Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц.

Самата AfD още в сряда осъди действията на крайнодясната група и изрази увереност в способността на властите да внесат бърза и пълна яснота в ситуацията.

Възможно е броят на арестуваните да нарасне.

„Въз основа на моя опит обикновено има втора вълна от арести“, потвърди Георг Майер пред тв канала Deutschlandfunk.

Ръководител на предполагаемия заговор и сочен от разследващите за подготвян регент на „новата държава“ е дребен аристократ на име Хайнрих XІІІ Ройс, самопровъзгласил се за принц, на 71 години, който работи като брокер на недвижими имоти.

Нито Ройс, нито семейството му са пожелали да направят официален коментар. Вчера бе съобщено, че фамилията на заподозрения отдавна не поддържа връзки с него и намира идеите му за налудничави.

Според разследващите групата, в която бяха идентифицирани още бивши военни, полицаи и обществени фигури, е вдъхновена от конспиративните теории на германския „Райхсбюргер“ (Граждани на райха) и QAnon, чиито привърженици бяха сред арестуваните след щурма на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г.

Членовете на Reichsburger не признават съвременна Германия за легитимна държава. Някои от тях са отдадени на стария германски Райх под монархическо управление, а други споделят идеите на нацизма.