Европа

Журналист в Берлин за опита за преврат в Германия: Всички изпаднаха в шок

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Всички изпаднаха в шок. Такова нещо не се е случвало в почти цялата следвоенна история на Федералната република. Има спомени за 70-те години, когато върлуваха терористични групи като армия Фракция „Червена армия“, но в най-новата история това е запомнено, защото тук става дума наистина за една разкрита мрежа.

Това коментира за Euronews Bulgaria дългогодишният кореспондент на БНТ в Бон и Берлин Симеон Василев във връзка с разкрития план преврат в Германия.

По данни на институциите в Германия, в 11 провинции са направени обиски. Към този момент между 19 и 21 човека са обвинени, но най-вероятно това число много ще се увеличава.

Журналистът посочи, че планиралите преврата идват от движение „Райхсбюргер“ ( в превод – „граждани на райха“) и имат двама ръководители, единият от които с благородническа кръв, но отхвърлен от своята фамилия.

Василев посочи още, че разследващите са се добрали до документи с планове за превземане на сградата на Бундестага (германския парламент).

По думите журналисти привържениците на движението „Райсбюргер“ са придобили известност покрай Ковид пандемията и пълното им отрицание на ваксините.

Обезпокоителното на тази история е, че участват или са разкрити много бивши военни и то от специалните сили на федералната република.

Журналистът подчерта, че всичко говори за едно доста добре скроена мрежа, ръководена от „този любител на езотериката“ Хайнрих XIII Ройс.

Василев е смутен обаче от малкия брой обвинени и прогнозира още арести. Според журналиста няма пряка връзка между Русия и опита за преврат.

Спекулира се с това нещо. Засега официално нито една немска институция не е потвърдила руска връзка. Най-вероятно контакт с руски представители е имало, но това, което към момента се артикулира е, че Русия не се е отнесла благосклонно към една такава подобна идея за преврат в Германия.

По думите на Василев десни радикални движения и екстремисти са реалност в Германия.

„Не е нещо учудващо, но тук вече става дума за опити за организация, имаща за цел да премахне конституционния ред“, добави той и допълни, че Германия е показала, че има много здрава имунна система към подобни проявления.

Вижте целия разговор във видеото.