Политика

Петков за РСМ: Отивам в Брюксел с решението на НС

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Kiril Petkov Кирил Петков Снимка: АР

Няма да отида на срещата на върха  в Брюксел с позиция на правителството, а с позиция на НС. Това, което е ясно – това е толкова важен национален казус, че трябва да има максимална представителност на това решение. Предложението вече е в парламента. Те трябва да обследват всичките му елементи. Когато вземат решение – аз ще изпълня волята на НС.

Това заяви премиерът Кирил Петков.

 

По думите му президентът реагира на грешни информации и не се вглежда в това какво хората искат. 'На кого му трябва стабилност, ако е на цената на задкулисни сделки", коментира Петков критиките на Румен Радев към кабинета. И подчерта, че лично той няма проблем с комуникацията с държавния глава. "Президентът да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главният прокурор влезе в президентството, сега са на площада да защитават правителството. Президентът трябваше да подкрепи председателя на НС Никола Минчев", допълни Петков в интервю за „Дарик“. 

Той коментира и предстоящия вот на недоверие. "Първо, това че още един депутат – Кирил Симеонов, взе правилното решение, според мен, че ще гласува в подкрепа на правителството и няма да хвърли държавата в спирала от политически риск – ми дава надежда, че има още хора, които мислят по тази тема. Ще дадем всичко от себе си, за да намерим още хора”. 

Според него никой от политическите лидери не трябва да се изненадва, че ПП ще продължи да търси начини за убеждение, защо е важно за България да вземат правилното решение. „Ако случайно падне правителството. При следващия мандат с коалиционните ни партньори ще говорим лично с всеки един депутат – от всички политически сили, който иска да подкрепи правителството. Но те трябва да са независими. Това, което искаме да прекъснем е задкулисието. Който иска да е с нас – трябва сам да вземе решението какви политики да подкрепи”, заяви премиерът. „Ако трябва да пробием бетона на задкулисието – ще се бием до дупка. Не бих предал държавата, ако зависи от мен. Ако има някакви други варианти, които са свързани с хора на които вярвам – позицията на премиер е важна дотолкова за мен – доколкото мога да правя промяната, в която вярвам”, каза още той.

По думите му в партията решенията се взимат на четири очи. „Нито един от нас в ПП няма право да вземе решение самостоятелно. По този начин си имаме коректив. Ние имаме този механизъм. Имаме Изпълнителен съвет, в който заедно обсъждаме и вземаме решения”.